Regimul autoritar carlist (1)

马上开始. 它是免费的哦
注册 使用您的电邮地址
Regimul autoritar carlist (1) 作者: Mind Map: Regimul autoritar carlist  (1)

1. CAUZELE instaurării:

1.1. Criza dinastică:

1.1.1. Reprezintă un moment dificil al monarhiei constituționale ereditare după moartea regelui Ferdinand întâi ,deoarece conform constituției din 1923,a fost desemnat rege fiul său Carol al doilea care refuza tronul.

1.1.2. Efect: Datorită renunțării regelui Carol2 la tron,atunci Parlamentul îl proclama rege pe fiul minor al acestuia,Mihai1.

1.2. Regenta

1.2.1. sunt desemnate trei persoane cu misiunea de a conduce țara până la majoratul regelui:Regina mama,Maria,unchiul

1.2.2. Liberalii susțin conducerea țării de către regenta,dar țărăniștii doresc aducerea lui Carol al doilea și proclamarea sa ca rege,pentru ca urmarea,să vină la guvernare în locul PNL.

1.3. Restauratia

1.3.1. reprezinta revenirea lui Carol al doilea pe tron și este considerată o lovitură de stat

1.3.2. A fost favorizată de compromiterea regenței,din cauza conflictelor dintre membrii săi:personalitatea slabă a principelui Nicolae,influența premierului liberal,Ionel Brătianu asupra Reginei Maria,criza de autoritate a guvernului liberal și dorința opiniei publice de a reveni Carol al doilea pe tron.

2. CONSTITUȚIA din 1938

2.1. Reprezintă expresia dorinței lui Carol al doilea de a instaura un regim de guvernare personala și reprezintă un abuz,deoarece nu emană de la natiune,ci de la puterea executivă,Regele.

2.2. Context

2.2.1. În urma alegerilor parlamentare din 1937,unde niciun partid politic nu a reușit să-și asigure majoritatea voturilor necesare guvernării,la 20 Februarie 1938 este înfățișată poporului noua Constituție.

2.2.1.1. Învoirea poporului a fost exprimată prin plebiscit,unde votul s-a făcut printr-o declarație verbală,consemnate pe liste separate,,pentru ce care votau pentru,respectiv împotriva.

2.3. Princiipile sale au încetat să mai fie liberale,întrucât desființa separarea puterilor în stat,astfel încât Regele devenea factor activ de guvernare.

2.3.1. Puterea legislativă se exercita de către Rege prin Reprezentanta Națională,astfel încât Parlamentul devenea o simplă anexă a puterii executive,inițiativa sa fiind limitată de legile de interes obștesc.

2.3.1.1. Regele putea convoca,închide,dizolva Parlamentul și îi putea amâna lucrările.

2.3.1.2. Parlamentul era controlat prin numirea senatorilor de către Rege.

2.3.2. Puterea executivă era încredințată regiului, devenit Capul Statului, care o exercita prin intermediul guvernului său, ministrii fiind răspunzători numai în fața sa.

2.3.3. Puterea judecătorească se execită în numele regelui, independența justiției fiind desfințată deoarece judecătorii erau numiți și destituiți de către monarh.

2.3.4. Prerogativele regelui Carol al doilea erau:

2.3.4.1. Sancționa și promulga legi

2.3.4.2. Convoca Parlamentul

2.3.4.3. Numea și revocă miniștrii,senatorii și judecătorii

2.3.4.4. Guverna prin decrete-lege

2.4. Restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești

2.4.1. Se modifica sistemul electoral ,astfel încât dreptul de vot pentru Adunarea Deputaților era ridicat la 30 de ani și acordat numai știutorilor de carte, respectiv femeilor ,care nu erau eligibile.

2.5. În CONCLUZIE, Constituția din 1938 trece în mâinile regelui exercițiul puterilor constituționale și transformă România într-o monarhie autoritară, deoarece regele nu doar domnește, ci și conduce statul efectiv.

3. Carol al doilea și CULTURA

3.1. Fundația de Literatură și Artă Carol al Doilea sprijinea tipărirea și răspândirea cărților pentru tineret.

3.2. Cărțile Satului urmăreau culturalizarea sătenilor în mediu rural.

3.3. Foaia pentru popor Albina avea scopul de a-i informa pe oameni despre întâmplările lumii, cunoștințe despre trecut,voievozi , cărturari.

4. Carol al doilea și SISTEMUL PARTIDELOR POLITICE

4.1. în perioada interbelică funcționa pluripartidismul

4.1.1. PNL, PNȚ, Partidul Național Democrat, Partidele Minorităților Naționale, Partidul Agrar și Garda de Fier

4.1.2. Legionarii susținuți de Hitler doreau să preia puterea, motiv pentru care Carol al doilea îl va executa pe capitanul Corneliu Zelea Codrenu și va lua măsuri pentru lichidarea Gărzii de Fier.

4.1.3. Printr-un decrer regal, Carol al doilea dizolvă toate partidele politice, singura formație politică admisă fiind Frontul Renașterii Naționale.

4.1.3.1. Partidele politice protestează împotriva măsurilor regale privind restrângerea libertăților democratice și distrugerea regimului constituțional.

5. .Prabusirea regimului monarhiei autoritare și instaurarea dictaturii militare antonesciene.

5.1. Datorită pierderilor teritoriale suferite de România în vara anului 1940, Carol al Doilea a renunțat la tron în favoarea fiului său Mihai.

5.2. Deoarece regele Mihai I nu avea maturitatea necesară guvernării, conducătorul statului a devenit primul ministru ,Mareșalul Ion Antonescu, deoarece Carol al II-lea i-a oferit puterea deplina.

5.3. În concluzie, la 6 septembrie 1940,este instaurat regimul de dictatură militară antoneșcian, astfel încât România a intrat în a doua etapă a evoluției autoritarismului.

6. Contextul :

6.1. lichidarea de către regele Carol 2 și impunerea unei noi Constituții în 1938,care oferă baza legala manarhiei autoritare.

7. Modalitatea instaurării:

7.1. Prin lovitura de stat,pe cale violentă.

8. Caracteristici/principii de bază:

8.1. Limitarea drepturilor si libertăților cetățenești.

8.1.1. Restrângerea drepturilui de vot, întrucât e acordat numai bărbaților știutori de carte, începând cu vârsta de 30 de ani și femeilor care nu sunt eligibile.

8.1.2. Introducerea stării de asediu astfel încât autoritățile militare puteau face percheziții oricând și oriunde considerau necesar.

8.1.3. Dizolvarea adunerilor publice și interzicerea dreptului la grevă.

8.2. Desființarea separației puterilor în stat

8.2.1. Regele conducea statul prin decrete-lege, avand intreaga putere, astfel incat Parlamentul si Guvernul devin institutii decorative.

8.2.2. Regele avea drept de amnistie și grație, numea și desfința judecătorii, ceea ce însemna desfințarea independenței justiției.

8.2.3. Regele bate monedă, conduce armata, ia decizii în plan internațional, numește și revocă ministrii și senatorii.

8.3. Desființarea pluralismului politic

8.3.1. Se înființează un singur partid:Frontul Renașterii Naționale

8.4. Impunerea cultului personalității Regelui

8.4.1. Fondarea organizației de copii și tineret Straja Țării.

8.5. Stimularea industriei și agriculturii prin punerea producției în slujba războiului.

8.6. Deteriorarea condițiilor de muncă și viața din cauza măsurilor impuse de izbucnirea războiului.

9. Măsurile luate de Carol al doilea :

9.1. dezbinarea partidelor politice pentru a nu obține majoritatea voturilor în alegeri.

9.2. Dizolvarea partidelor politice și a sindicatelor.

9.3. Introducerea stării de asediu și a cenzurii

9.4. Introducerea stării de asediu și a cenzurii.Impunerea constituției din1938 prin lovitură de stat din 10 februarie 1938,deoarece îi oferea puteri dictatoriale regelui

9.5. Conducerea țării prin decret de lege ceea ce însemna desființarea separației puterilor în stat

10. Efect:

10.1. În plan intern,sistemul democratic a fost compromis deoarece prin aceste măsuri s-a instaurat regimul monarhiei autoritare,iar anturajul nefast al regelui a contribuit la abdicarea sa în 1940

10.2. -În planul relațiilor internaționale România intră în izolare diplomatică anterior izbucnirii celui de al doilea război mondial deoarece era înconjurată de state revizioniste,ostile și suferă grave pierderi teritoriale în vara anului 1940,prin cedarea Basarabiei către URSS a nord-vestului Transilvaniei către Ungaria și Cadrilaterul Bulgariei.

11. RELAȚII INTERNAȚIONALE/POLITICA EXTERNĂ

11.1. Viața internațională s-a deteriorat rapid, ceea ce a dus la declararea celui De-Al Doilea Război Mondial.

11.2. România a devenit un stat izolat și a căzut pradă forțelor revisioniste, astfel încât a trebuit să cedeze teritorii, fapt ce a dus la pierderea integrității teritoriale.

11.3. Prin Decretul Regal din 5 septembrie 1940, Carol al Doilea lea fost obligat să renunțe la prerogative și să abdice în favoarea fiului său, Mihai, iar conducerea efectiva a țării a fost preluată de primul ministru, mareșalul Ion Antonescu.

11.4. Astfel, se încheia rolul politic a lui Carol al II lea, cel care a provocat criza dinastică și a desfășurat ample manevre politice pentru compromiterea sistemului democratic.

11.5. Carol al doilea fuge din țară și va trăi în exil, fiind contestat și criticat pentru egoismul, lipsa de responsabilitate față de țară, aventurile scandaloase și corupția anturajului său.