TEKNOLOGI MENGHAKIS NILAI KEMANUSIAAN

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
TEKNOLOGI MENGHAKIS NILAI KEMANUSIAAN by Mind Map: TEKNOLOGI MENGHAKIS NILAI KEMANUSIAAN

1. PENCADANG PERTAMA (KERAJAAN)

1.1. Ucapan alu-aluan

1.2. Definisi Literal

1.2.1. TEKNOLOGI : Perkaitan tentang sesuatu berkaitan dengan pemerolehan penyimpanan pemprosesan dan penyebaran maklumat secara elektronik (Kamu Pelajar Edisi Ke-2)

1.2.2. MENGHAKIS: Terjejas, berkurang dan merosot.

1.2.3. NILAI KEMANUSIAAN : Nilai etika atau moral sesuatu yang menyangkut kelakuan dan perbuatan manusia yang sesuai dengan norma serta menghormati martabat manusia (Dr. Mahathir, 2012)

1.3. Definisi Konseptual

1.3.1. Teknologi menghakis nilai kemanusiaan, diletakkan kepada 2 perkara iaitu teknologi mesin dan maya.

1.4. Beban bukti

1.5. Pembangkang perlu bersemuka dengan kerajaan bahawa teknologi maya dan mesin tidak menghakis nilai kemanusiaan.

1.6. Hujah Pertama : Teknologi mesin (persenjataan)

1.7. Nilai kemanusiaan hilang dalam isu Israel dan Palestin

1.8. Peperangan pada 2008 & 2009 - Israel menggunakan senjata kimia terlarang - Senjata kimia fusfur putih di wilayah Sipil - Luka yang parah

1.9. Sejumlah mayat dan mangsa yang mengalami luka yang parah sebayak 62% kanak-kanak dan wanita. (Hospital Shifa, Ghaza)

1.10. Kesimpulan : Teknologi senjata telah membawa keburukan dan maut hasil daripada kekejaman dan nilai tidak berperikemanusiaan.

2. PENCADANG KEDUA (KERAJAAN)

2.1. Ucapan alu-aluan

2.2. Konsep ; Teknologi Maya

2.2.1. Contoh : Media elektronik (internet)

2.2.2. Belaku isu sensitiviti perkauman

2.2.3. Sebagai contoh, Tan Jye Yee dan Vivian Lee pernah diviralkan apabila sengaja mempersendakan kedatangan bulan Ramadhan dengan memuat naik gambar sedang menikmati hidangan "bak kut teh" iaitu sup tulang babi.

2.2.4. Mereka menggunakan "Selamat Berbuka Puasa kepada orang Islam"

2.2.5. Mereka turut meletakkan logo halal pada gambar tersebut.

2.2.6. Perkara ini telah menyebabkan rakyat yang beragama Islam berasa terhina dan telah berlakunya pergaduhan serta perusuhan kaum.

2.2.7. Kesimpulan : Hal ini telah menjejaskan keselamatan awam dan negara akibat daripada pergaduhan tersebut.

3. KETUA PEMBANGKANG

3.1. Kata-kata aluan

3.2. Konsep : Teknologi tidak menghakis nilai kemanusiaan kerana teknologi yang meningkatkan nilai kemanusiaan melalui dua perkara.

3.2.1. Melindungi manusia melalui teknologi persenjataan

3.2.2. Menyebarkan nilai dan masej moral melalui teknologi maya

3.3. Hujah 1: Teknologi keselamatan

3.3.1. Status quo: Berdasarkan indeks keamanan dunia (gpi) , negera-negara paling aman di dunia adalah negara yang mempunyai kawalan ketenteraan yang sistematik dan teknologi keselamatan yang baik. Sebagai contoh, negara new zealand menduduki tempat kedua dalam (gpi) merupakan negara yang paling ketat sistem keselamatan

3.3.2. 1) Persenjataan - digunakan untuk melindungi rakyat di sesebuah negara untuk mempertahankan diri dan negara daripada ancaman musuh. - isu: Isu lahat datu diceroboh, angkatan tentera diraja malaysia berusaha menggunakan kecanggihan teknologi senjata untuk mempertahankan tanah lahad datu untuk melindungi nyawa rakyat

3.4. 2) Sistem keselamatan cctv -sitem keselamatan sebegini dapat memantau perilaku mahupun perbuatan manusia di tempat-tempat tertentu. CCTV kebiasannya digunakan untuk mengelakkan jenayah. Oleh hal yang demikian CCTV dapat meningkatkan nilai kemanusiaan apabila dapat menagkap jenayah yang menyakiti orang tidak bersalah

3.5. KESIMPULAN: kesimpulannya, melalui dua perkara ii, nilai kemanusiaan dapat diangkat dan diwujudkan apabila teknologi seperti ini yang dapat memberi keselamatan dan mengelakkan manusia daripada saling menyakiti antara satu sama lain.

4. TIMBALAN KETUA PEMBANGKANG

4.1. Kata-kata aluan

4.2. Konsep : Teknologi Maya Menyuburkan Nilai Kemanusiaan

4.2.1. Hujah 1 : Menyebarkan mesej untuk membantu antara satu sama lain.

4.2.2. Contoh: Media sosial seperti WhatsApp, Instagram, Twitter dan Telegram - menyebarkan berita pihak yang dalam kesusahan dan memerlukan bantuan.

4.2.3. Isu : - Jasa bilal yang yang sudi memberikan bantuan kepada mangsa banjir di Pulau Pinang baru-baru ini. - Bilal tersebut menunjukkan nilai baik hati menumpangkan mangsa bukan beragama Islam untuk tinggal di dalam surau ketika banjir kilat melanda penempatan mereka. - Nilainya yang murni telah mendapat pujian daripada mangsa banjir (mengeratkan hubungan silaturahim antara pelbagai bangsa)

4.2.4. Kesan kepada masyarakat : - Tindakan bilal menjadi model ikutan. - Memberi kesedaran untuk menghulurkan bantuan dengan cara menderma atau sebagainya. - Dapat menanam nilai berperikemanusiaan dan timbul rasa simpati terhadap pihak tersebut.

4.2.5. Kesimpulan : Teknologi maya yang digunakan dalam kehidupan mampu memupuk nilai murni dan mendatangkan banyak faedah dari segi penggunaannya dan impaknya kepada manusia.