ŽIVOT I RAD U VIRTUALNOM SVIJETU

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
ŽIVOT I RAD U VIRTUALNOM SVIJETU by Mind Map: ŽIVOT I RAD U VIRTUALNOM SVIJETU

1. DOSTUPNE E-USLUGE U PODRUČJU ODGOJA I OBRAZOVANJA

1.1. Nacionalni portal za učenje na daljinu „Nikola Tesla" je sustav koji omogućuje izvođenje nastave i učenje s pomoću računala upotrebom digitalnih obrazovnih sadržaja.

1.1.1. Meduza je usluga višemedijskih sadržaja namijenjenih obrazovnim ustanovama. Uporabom omogućujemo obrazovanje na daljinu.U sustav su integrirani servisi MoD i Portal Baltazar.

1.1.1.1. Libar-usluga koja CARNetovim korisnicima omogućuje izradu objavu i uporabu digitalnog sadržaja.

1.1.1.1.1. Proleksis-enciklopedija,otvorena za vanjsku suradnju.Zasniva se na tiskanom izdanju Opće i nacionalne enciklopedije.

2. KRITIČKA PROCJENA IZVORA INFORMACIJA

2.1. Referat-miniistraživački rad učenika o zadanoj temi,uz upotrebu svih dostupnih izvora informacija. Često koristimo mrežne enciklopedije.

2.1.1. Wikipedija-višejezična enciklopedija slobodnog sadržaja.Piše se u suradnji s volonterima,većinu članaka može uređivati svatko s pristupom internetu. Jedan od problema je pouzdanost podataka.

2.1.1.1. Za pisanje referata često se koristimo i ostalim izvorima,neki od njih su Portal za udaljeno učenje Nikola Tesla i Loomen.Oba su portala CARNetovi Moodle sustavi koji služe za izradu digitalnih obrazovnih sadržaja i održavanje nastave na daljinu.

2.1.1.1.1. Knjige-skup pisanih,otisnutih ili praznih listova,od papira. Knjige za pisanje referata možemo pronaći u knjižnicama.

3. SPRJEČAVANJE E-NASILJA I GOVORA MRŽNJE

3.1. Govor mržnje-usmeni/pisani oblik neprihvatljivog govora koji poziva na nasilje protiv pojedinca ili određene skupine,kako bi se stvorili nesnošljivost,diskriminacija i nasilje.

3.1.1. Nasilje postoji od kada postoji i život na Zemlji. Ljudi su često nasilni jedni prema drugima. Nasilje na internetu naziva se Cyberbullying.

3.1.1.1. E-nasilje i govor mržnje mogu se spriječiti razvijanjem suosjećanja kod svakog pojedinca prema drugim ljudima.Ako je riječ o težim oblicima e-nasilja i govora mržnje,potrebno je obavijestiti policiju.