Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

ontwikkeling by Mind Map: ontwikkeling
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

ontwikkeling

Dreumes

Wanneer een kind door de ruimte gaat bewegen, wil het vaak van alles ontdekken. De knopjes van de tv en de video zijn heel aantrekkelijk. De keukenkastjes met al die glimmende pannen zijn leuk om mee te spelen. Met de gordijnen kun je zwaaien en je kunt je optrekken aan de tafel. Het is de tijd waarin de kamer en de keuken misschien wat aangepast moet worden aan de ontdekkingsdrang van de dreumes. De dreumes houdt van verzamelen, in- en uitspel en van bewegen. Voorbeelden van spelmateriaal zijn: grote bakken met blokken van verschillende grootte, vormenstoof, een keukenkastje met plastic keukenmateriaal waar de dreumes veilig mee kan spelen, lage poef waar de dreumes veilig op kan klimmen.

baby

Baby’s ontdekken tijdens het spel hun eigen lichaam. Het is mooi om te zien hoe jonge baby’s kunnen spelen met hun eigen handen en hun voeten. Door het speelgoed in de mond te doen, probeert de baby het speeltje te onderzoeken. Een baby oefent vooral de zintuigen tijdens het spelen. Het is belangrijk dat baby’s kennis kunnen maken met verschillende materialen. Enkele voorbeelden zijn: houten rammelaar, stoffen knuffel, plastic blokjes met belletjes erin, een plastic boekje. Zo rond de zes maanden gaat een baby rollen en later kruipen. Het is van belang dat het dan de ruimte krijgt om te bewegen. Een baby doet niets liever dan met een speeltje in de hand rollen, draaien, van buik naar rug en weer terug. Tijdens al die bewegingen blijft het gericht op het speeltje in de hand. Dat is optimaal spel. Baby’s herhalen hun spel graag, tot ze het beheersen. Dan gaan ze weer een stapje verder.

schoolkind

Kinderen op de basisschool ontwikkelen hun denkvermogen, hun spel sluit hierbij aan. Tijdens het spel is de realiteit belangrijk, dus spelletjes die ‘heel echt’ lijken, hebben hun aandacht. Bijvoorbeeld computerspelletjes waarbij je allerlei opdrachten moet doen tijdens een avontuurlijke reis. Zij worden steeds zelfstandiger en vinden het heerlijk om vrij buiten te kunnen spelen en daarbij de wereld te ontdekken. Al spelenderwijs leren zij te overleggen, verlies te incasseren, geheimen te delen en het avontuur te zoeken.

peuter

Peuters kunnen zich al wat meer concentreren. Zij ontwikkelen hun fantasie en vinden het heerlijk om de werkelijkheid na te spelen. Met poppen, auto’s en verkleedkleren kunnen zij dan aan de gang. Door te kleuren, plakken en kleien kunnen zij hun creativiteit ontwikkelen.

kleuter

In deze leeftijdsfase gaan kinderen echt samenspelen. Tijdens het fantasiespel kunnen ze elkaar een rol geven (ik was vader en jij was moeder). Kleuters kunnen geconcentreerd spelen met bouw en constructiemateriaal zoals bijvoorbeeld duplo en lego. Bordspelletjes komen nu ook in beeld, waarbij zij op hun beurt leren wachten. Verliezen is voor een kleuter nog moeilijk te verwerken.