Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Recherche by Mind Map: Recherche
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

Recherche

Websites

http://moordzaken.csihaaglanden.nl/werkwijzen/dna_onderzoek/ recherche bureau Marconistraat (filmpje) http://home.zonnet.nl/henktuinman/trpeter01.htm  http://www.youtube.com/watch?v=h8sNkvCXh2U

Boek: De stalker

Hoe kom je bij de recherche

Opleiding

Om bij de recherche te komen moet je een HBO opleiding of hoger. Het maakt niet uit welk vakkenpakket je kiest. Daarna moet je eerst bij de politie werken om ervaring opte doen. Als recherche kun je, je daarna specialiseren in het verhoor van verdachten, analyses maken, achtervolgingen, informatie opzoeken, digitaal, milieu en forensisch. 

Voorwaarden

Om bij de recherche te werken zijn er bepaalde eisen: ·          Minimaal een hbo opleiding hebben gevolgd. ·          Een Nederlandse identiteit.  ·          Je mag geen strafblad hebben. ·          Je moet je rijbewijs B halen. (auto) ·          Een goed beheersing van de Nederlandse taal. ·          Goede gezondheid. ·          Goed gezichtsvermogen. ·          Goede conditie ·          Je moet scherp zijn.  

Conditie en kennis

Deel A: Een goede kennis hebben. Dat word getest met behulp van de cognitiee capaiteitstest. Op de computer maak je verschillende tests, waarmee je intelligentie wordt gemeten. Sommige tests bestaan uit figuurtjes, andere uit Nederlandse woorden of rekensommen. Fysiek-motorisch onderzoek Het onderzoek bestaat uit een parcours, hier moet je snel kunnen handelen tussen verschillende lichamelijke inspanningen. Deel B: Deel B bestaat uit een spychologisch onderzoek, om te kijken of je goed bij het politie werk past. Het spychologisch onderzoek bestaat uit verschillende onderwerpen: De persoonlijke vragenlijst Hier word gekeken hoe je naar jezelf aankijkt. De resultaten maken de indruk in mate je over bepaalde persoonlijkheidseigenschappen. Centraal staat de vraag: Hoe sta ik in het dagenlijks leven?  Het spychologisch intervieuw:  Je krijgt een een op een gesprek met een spycholoog, wat ongeveer een uur duurt. Hier worden croncrete ervaringen uit het verleden besproken.  

Salaris

Vanaf de eerste dag dat je bezig bent met de opleiding ontvang je een salaris. Het bruto maandsalaris voor een recherchekundige is zo opgebouwt: Bij de start van de opleiding  begin je in schaal 9. Een salarisschaal is opgebouwd uit  14 periodieken. Als je normaal funcioneert ga je jaarlijks een periodiek omhoog binnen de schaal. Het startsalaris voor hbo'ers is €1.911,- en voor wo'ers €1.973,-. Als je al eerder  gewerkt hebt bij de politie. Kan je het max. salaris van schaal 6 krijgen, €2.724,-. Na twee jaar kan je schaal 8 krijgen als: de 'pre-masterfase' goed is afgerong, als de dader en sclachtofferig gedrag goed zijn afgerond. Je minimaal 6 maanden werkervaring hebt opgedaan. In de schaal 8, is het max. salaris €3/347,-. Na vijf jaar mag je naar schaal 9. Als de masterfase goed is afgerond en er twee jaar werkervaring als recherche is opgedaan. Het salaris van schaal 9 is: €3.659,-.   Je krijgt meer geld als je nacht en dagdienst draait. Het   Arbeidsvoorwaarden De politie biedt een aantrekkelijk pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. Waaronder ruime toeslagen op het salaris, bijvoorbeeld voor nacht- en weekenddienst of bereikbaarheidsdienst. Het korps betaalt je opleiding, uniform, sportkleding en boeken. Overige arbeidsvoorwaarden: vakantie-uitkering van 8% 13e maand  deelname pensioenfonds ABP  reiskostenregeling  betaald ouderschapsverlof  optie deelname collectieve ziektekostenverzekering CZ De opleiding is níet in deeltijd te volgen. Na de opleiding is werken in deeltijd wel mogelijk. http://www.kombijdepolitie.nl/Soortenwerk/Recherchekundige/Pages/Salaris.aspx

wat kost nou een rechrche??

Al met al kosten in Nederland kleine en grote fraudes het bedrijfsleven en de overheid jaarlijks ongeveer 2,8 miljard euro.

Voorbeeld

http://www.rtvnh.nl/nieuws/55987/Dode+man+gevonden+in+huis+Zaandam http://www.youtube.com/watch?v=uFmVWHhn2Zo&feature=related

Soorten recherche.

Technische recherche

                                            Technische recherche     De technische recherche richt zich op het veiligstellen van sporen bij een misdrijf. Bij een woningnibraak, dood of doodslag gaan de recherches zoeken naar 'stille getuigen' zoals vingerafdrukken, voorwerpen die achtergelaten zijn en andere sporen. Als ze 'stille getuigen' gevonden hebben gaan ze naar het labratorium om het te onderzoeken.   Dus voor de sporen word de technische recherche ingezet. Omdat sommige sporen niet te zien  zijn maar wel te ruiken worden er speurhonden ingezet. Omdat de sporen(bijv. een vingerafdruk) heel veel zeggen over de persoon die het heeft aangericht. gaan ze snel na het misdrijf naar de locatie waar het is gebeurd.    

Tactische recherche

                                         Tactische recherche   De tactische recherche verzamelt informatie over strafbare feiten en personen die verdacht zijn. Hun zorgen voor bewijsmateriaal. De tactische recherche probeert om via een andere weg dan sporen achter de verdachte te komen. De tactische recherche vraagt bijvoorbeeld in de buurt of mensen wat hebben gezien. Ook kijken zo hoe iets is gepleegd. Is het hetzelfde gepleegd als een ander misdrijf, is de kans groot dat het van dezelfde persoon af komt.    

Wat doet de rechcerche

Proces

Het reactieve proces van de recherche gaat in vijf stappen: Er word aangifte gedaan van een misdrijf. De identiteit van de verdachte word vastgelegd. Het opsporen en eventueel aanhouden van de verdachte. Mensen verhoren en zoeken naar bewijs. Administratieve afhandeling. Bij een proactief proces zijn er nog geen verdachten bekend, dus moeten ze die eerst opzoeken.

Werkzaamheden

Bij de recherche doe je veel verschillende werkzaamheden, hier een paar voorbeelden: Recherewerk kan zich afspelen bij moord, drugshandel, fraudezaken, gewapende overvallen, terreur of kinderporno. Maar ook als er in een wijk opeens veel woninginbraken zijn. Je werkt altijd aan zaken waarbij veel op het spel staat, zowel op maatschappelijk als op persoonlijk niveau. Als recherche moet je een rol spelen in: coördineren, evalueren en adviseren. Het gaat dus om inhoudelijke verantwoordelijkheid. Meestal maak je deel uit van een onderzoeksteam. Je gaat mee met doorzoekingen en aanhoudingen. Bijvoorbeel bij een moord, word er direct een team van verschillende specialisten aan het werk gezet. Maar meestal  zit je aan je bureau. Je zoekt dan naar mogelijke verdachten. Meestal werk je van 9 tot 5. Maar het  zal vaak vorkomen dat je moet overwerken. Bij de recherche leer je om vanuit verschillende invalshoeken te kijken. Je leert bijvoorbeeld dat straffen niet het enige punt is. Je neemt altijd al je kennis en ervaring mee.

soorten opsporings methode's

stealth-sms’jes.”   Een methode om verdachtes op te sporen is het 'stil' sms'je. Het wordt naar de mobiele telefoon van de verdachte gestuurd, die sowieso al wordt afgetapt en afgeluisterd. De ontvanger merkt niks van het bericht, maar het bericht doet ook helemaal niks op de mobiel. Het is eigenlijk een leeg, eenmalig ‘pingsignaal’. Wil de recherche later de locatie weten, dan moeten nieuwe stille sms'jes worden verstuurd. Het enige dat een stealth-sms’je doet is het de plaats van de verdachte vinden. Hoe doen ze dat dan? Gewoon, via het  gsm-netwerk. Elke keer dat een mobiel iets verstuurt of ontvangt, geeft het een seintje naar de dichtstbijzijnde gsm-mast.      http://webwereld.nl/nieuws/105613/recherche-gebruikt-zeer-vaak-stealth-sms---jes.html

vingerafdrukken

Met een vingerafdruk kun je mensen het beste herkennen. De vingerafdruk is uniek, zelfs van een een-eiige tweeling. In een forensisch laboratorium worden ze onderzocht en bewaard.   Ook de toestand van je gebit en afruk van je oor kan als bewijsmateriaal gebruikt worden. Het kleurenpatroon van je iris is net zo uniek al die van je vinger, dus dat wordt ook veel gebruikt. Ook je lichaamslengte, grootte van handen en van voeten wordt gebruikt voor een onderzoek.Denk maar aan een schoenafdruk in de modder.

Hoe spoor je bewijzen met gevonden haren op?

Mensen verliezen per dag wel honderd haren. Haren zijn dan ook een veelgebruikt en handig opsporingsmiddel voor de recherche. Met het blote oog zal je niet zoveel zien. De rechrche onderzoekt het dan ook met een microscoop. De kleur, dikte en vorm zal dan ook veel verraden.  Maar de recherche kijkt nog verder. want wat als ze de verkeerde persoon beschuldigen? Ze kijken of er nog bindingsweefsel met cellen op een haar zit. Het weefsel kan gebruikt wodren voor een DNA- onderzoek.    Maar de verdachte, die de misdaad heeft gepleegd, is niet dom. Hij kan de recherche op het verkeerde spoor leiden,door haren van andere mensen op de plek, waar het misdrijf plaats heeft gevonden, neer te leggen.

rechrche uniform?

Technisch rechercheurs dragen witte overalls, haarnetjes, mondkapjes en overschoenen. Ze moeten namelijk koste wat kost vermijden dat de aangetroffen DNA-sporen blootgesteld worden aan contaminatie, vervuiling van de aangetroffen sporen.

Narcotica

    Werkwijze: Narcotica onderzoek COCAÏNE De eerste test bij een cocaïnevangst is simpel: het pakket opensnijden, op navelhoogte houden, even snel met de hand eroverheen wapperen en ruiken. Een narcoticaspecialist ruikt aan de etherachtige geur dat het om cocaïne gaat en niet om patentbloem. Het is nog niet eens zo lang geleden dat een rechercheur een veiliggesteld onsje coke even snel op een paar velletjes papier bemonsterde. Zodra hij klaar was, blies hij het overtollige stof weg om aan dezelfde tafel gewoon zijn boterhammen te eten. Dat is nu ondenkbaar. Het eigenlijke onderzoek gebeurt altijd in een laboratorium met een speciale afzuiginstallatie, om te voorkomen dat rechercheurs het spul inademen. Op de plaats delict dragen de narcoticaspecialisten handschoenen en volgelaatsmaskers met filter wanneer ze de pakketten openen. Logo’s en stempels die verwijzen naar de producent worden door de technische recherche gefotografeerd. Een partij cocaïne kan verschillende stempels bevatten. Als de rechercheurs later bij een huiszoeking dezelfde logo’s tegenkomen, dan kan een verdachte soms gelinkt worden aan meerdere partijen. Een indicatietest bevestigt of het om cocaïne gaat. Het testbuisje bevat chemicaliën die op diverse narcotica kunnen reageren in wel veertig tot vijftig verschillende kleuren. Aan de hand van een schema kunnen de narcoticaspecialisten bepaalde stoffen uitsluiten en zo uiteindelijk uitkomen bij de juiste stof. Soms bemonsteren zij ook de verdachten. Wanneer deze aan het transport meegewerkt hebben, moet hun kleding mee voor onderzoek. Zijn ze betrokken bij de productie, dan worden er monsters onder hun nagels vandaan gehaald. Nadat alle tests zijn uitgevoerd, wordt de speciale onderzoeksruimte intensief schoongemaakt, om contaminatie bij een volgende test te voorkomen. Ondanks alle beschermende maatregelen komen narcoticaspecialisten zo veel met drugs in aanraking dat ze er soms letterlijk door besmet worden. Niet alleen hun werkkleding test positief op cocaïne, maar ook hun schoeisel en gebruiksvoorwerpen als mobieltjes. Dat kan een probleem zijn bij reizen naar het buitenland, want een drugshond zou hen uit een rij passagiers kunnen halen.