Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Factori care influenteaza comportamentul cumparatorilor by Mind Map: Factori care
influenteaza
comportamentul
cumparatorilor
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

Factori care influenteaza comportamentul cumparatorilor

Comportamentul de cumparare al unei persoane trebuie inteles ca si rezultat al interactiunii complexe dintre factorii culturali, sociali, personali si psihologici. Acesti factori pot fi controlati, iar  cei care stiu cum sa valorifice orice informatie despre comportamentul consumatorului pot institui un complex de strategii care au menirea sa optimezeze succesul unei campanii publicitare.

Psihologici

Motivatie

Este variabila care a polarizat interesul cercetatorilor, fiind multa vreme considerata singura care intervine intre stimuli si reactia cumparatorului.

Perceptie

Este un proces prin care individul receptioneaza, selecteaza, organizeaza si interpreteaza stimulii din mediul inconjurator, conferindu-le o anumita semnificatie.

Invatare

Reflecta o schimbare observabila sau inobservabila in comportamentul unui individ datorita acumularii experientei, care conduce la o crestere a posibilitatii ca un act sa fie repetat.

Credinte si atitudini

Credintele si atitudinile pe care oamenii le capătă în timp ce învaţă şi acţionează au rezonanţă pentru cunoaşterea mecanismului comportamental al individului.

Personali

Varsta si stadiul in ciclul vietii

Pe masura ce inainteaza in varsta, indivizii isi modifica structura produselor si serviciilor pe care le consuma in raport cu necesitatile, dar si cu veniturile.

Ocupatie

Ocupatia unei persoane are intotdeauna influenta asupra bunurilor si serviciilor pe care le consuma, reflectand atat nivelul de educatie, dar si pozitia ierarhica a individului.

Situatie economica

Caracterizeaza capacitatea de cumparare de care dispune societatea la un moment dat, constituind premisa formarii comportamentul consumatorului. Ei afecteaza direct marimea si evolutia consumului.

Stil de viata

Stilul de viata, care exprima „modul de comportare a oamenilor in societate, de stabilire, de selectare, a gamei lor de trebuinte in raport cu idealurile lor” este diferit, chiar daca oamenii provin din aceeasi subcultura, clasa sociala si au chiar aceeasi ocupatie, datorita faptului ca au mai multe surse de venit, un tip de personalitate, o strategie generata de viata, un model determinat de anumite conditii sociale, tipuri de realizare a diferitelor activitati care compun viaţa.

Personalitate si imagine de sine

Constituie un factor care explica comportamentul distinct de cumparator si consumator al acestuia, fiind determinata de caracteristicile specifice, convingerile, obiceiurile pe care fiecare individ le prezinta.

Culturali

Cultura

Cultura este determinantul de baza al dorintelor unei persoane si al comportamentului sau.

Include valorile de baza, perceptiile, preferintele si totalitatea comportamentelor pe care o persoana le dobandeste din grupul de apartenenta sau din grupul de referinta.

Subcultura

Reprezinta un grup cultural distinct, constituit pe criterii geografice, etnice, religioase, de varsta.

Clasa sociala

Corespund unor culturi secundare ai caror membrii au un prestigiu social similar bazat pe ocupatie, venit, nivel de educatie, avere si alte variabile.

Sociali

Grupul de referinta

Identitatea individului se formeaza in momentul in care se poate spune despre el ca apartine unui grup de referinta.

Sunt gruparile actuale sau imaginare care influentează evaluarea, aspiratia si comportamentul individului, deoarece acesta considera grupul ca punct de reper, ca standard in procesul de formare a opiniilor, atitudinilor, normelor.

Familia

Este variabila care exercita cea mai puternica influenta asupra comportamentului consumatorului, deoarece ea influenteaza deciziile fiecarui membru al ei, iar influentele ei se resimt pe o lunga perioada de timp, in general pe intregul ciclul de viata al individului.

Roluri si statusuri

Un cumparator isi alege produsele in functie de statusul si rolul pe care il detine in grupul de referinta.