Lancez-Vous. C'est gratuit
ou s'inscrire avec votre adresse e-mail
بازگشت par Mind Map: بازگشت

1. ۳-روش دیگر شیطان برای کشاندن انسان به خوابت این است که او را گام به گام و آهسته به سمت گناه می کشاند تا در این فرآیند تدریجی متوجه زشتی گناه خود نشود و اقدام به توبه نکند.

2. ۲-انسان را به تسویف می کشاند تسویف از از ریشه سوف و به معنای امروز و فردا کردن و کار امروز را به فردا انداختن است. به عبارت دیگر فرد گناهکار دائماً به خود می گوید به صوتی توبه می کنم و این گفته را آنقدر تکرار می کند تا این که دیگر میل به تو به درون خاموش میشود. این حیله شیطان بیشتر برای گمراه کردن جوانان به کار می رود

3. انقلاب علیه خود: بدین معناست که میتوان با پیروی از عقل علیه تمایلات ناپسند خود قیام کند و انقلاب نماید.

3.1. حقیقت توبه،توبه در لغت به معنای بازگشت است و در اصطلاح دینی به معنای بازگشت از گناه به سوی خداوند و قرار گرفتن در دامن عفو و غفران اوست.

3.2. با بازگشت بند گناهکار خداوند نیز به سوی او باز می گردد و درهای رحمتش را به رویش می گشاید و آرامش را به قلب او باز می گرداند.

3.3. امام باقر علیه السلام می فرمایند: برای توبه کردن پشیمانی کافی است.

3.4. چنین انسانی واقعاً در دل استغفرالله را گفته است اگرچه آن را بر زبان جاری نکرده باشد، اما اگر برعکس باشد یعنی با زبان استغفرالله بگوید اما در قلب پشیمان نباشد و قصد انجام دوباره آن گناه را داشته باشد چنین کسی توبه نکرده است.

4. تا چه زمانی برای توبه کردن مهلت داریم؟

5. حیله های شیطان

6. ۱-ابتدا انسان را با این وعده که گناه کن و بعد توبه کند به سوی گناه می کشاند وقتی که او آلوده شد از رحمت الهی مایوسش می‌سازدو می گوید آب که از سر گذشت چه یک وجب چه صد وجب در این حالت انسان با خود می گوید که کار از کار گذشته و پرونده عملش نزد خداوند آن قدر سیاه است که دیگر توبه ام را نمی پذیرد در حالی که آدم هر قدر هم که بد باشد اگر واقعا توبه کند و نادم و پشیمان شود حتماً خداوند توبه اش را می پذیرد

7. شعر: طمع از فیض کرامت مبر که خلق کریم/گنه ببخشد و بر عاشقان ببخشاید

8. سراسر عمر ظرف زمان توبه است اما بهترین زمان برای توبه دوره است که امکان توبه بیشتر و انجام آن آسان تر و جبران گذشته راحت تر است.

9. دوره جوانی دوره انعطاف پذیری تحول و دگرگونی و دوره پیری دوره کم شدن انعطاف و تثبیت خوی ها و خصلت هاست. اگر در دوره جوانی خصلت هایی در انسان پدید آید و ماندگار شود خارج کردن آن در پیری بسیار سخت و طاقت فرسا خواهد بود.صفات ناپسندی که در ما پدید می آید شبیه ریشه‌های نهالی هستند که در ابتدا نفوذ کمی در خاک دارند اما هر قدر زمان می‌گذرد نفوذ آن بیشتر می‌شود و قوی تر می گردد تا جایی که کندن آن درخت بسیار سخت می شود.

10. توبه اجتماعی

11. توبه و پاکی

11.1. چند نکته مهم

11.1.1. ۱-خداوند به پیامبرش پیام میدهد که: قل يا عبادي الذين اسرفوا على نفسهم لا تقنطوا من رحمة الله ان الله يغفر الذنوب جميعا انه هو الغفور الرحيم

11.1.2. ۲-توبه نه تنها گناه را پاک میکند بلکه اگر ایمان و عمل صالح نیز به دنبال آن بیاید گناه را به حسنات تبدیل میکند خداوند می فرماید: کسی که باز گردد و ایمان آوردند و عمل صالح انجام دهد خداوند گناهان را به حسنات تبدیل میکند زیرا خداوند آمرزنده و مهربان است.

11.1.3. ۳-توبه در جوانی آسانتر است و خداوند توبه جوانان را بسیار دوست دارد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: کسی نزد من محبوب تر از جوانان و توبه کار نیست.

11.1.4. ۴-در توبه همیشه باز است اما توفیق توبه همواره میسر نیست باید لحظه های توفیق را شکار کرد و خود را در دامن مهر خداوند انداخت.

11.1.5. ۵-تکرار توبه اگر واقعی باشد نه تنها به معنی دور شدن از خداوند نیست بلکه موجب محبوب شدن انسان نزد خداوند و جلب رحمت او می شود خداوند می فرماید: ان الله يحب التوابين ويحب المتطهرين

11.1.6. بنابراین اگر کسی گناهی مرتکب شد و توبه کرد اما توبه اش را شکست و دوباره مرتکب گناه شد هیچ مانعی ندارد که باز هم توبه کند و از خداوند عذرخواهی کند چون خداوند می بیند چنین فردی با اینکه در دامن گناه افتاده است اما قلبش از یاد خداوند خالی نشده است و عذر خواهی او را می پذیرد.

12. انحراف های اجتماعی باید در همان مراحل ابتدایی خود اصلاح شوند تا گسترش نیابند و ماندگار نشوند

13. مثال: ربا خواری رشوه گرفتن بی توجهی به عفاف و پاکدامنی ظلم کردن و ظلم پذیری و اطاعت از غیر خدا از جمله این بیماری ها و انحرافات هستند.

14. مهمترین راه اصلاح و معالجه جامعه از این بیماری‌ها انجام دادن وظایف امر به معروف و نهی از منکر است.

15. در واقع اگر مردم در برابر این گناهان حساسیت نشان دهند و در و در برابر آن ها به ایستادن و بکوشند که جامعه را به وضع صلاح و درستی بازگردانند به آسانی می توانند مانع گسترش گناه شوند در غیر اینصورت جامعه وضع فعلی خود را حفظ می کند.

16. گاهی برای آنکه یک جامعه اصلاح شود باید بعضی از افراد و بزرگان آن جامعه خود را قربانی کنند.

17. مراحل تکمیلی توبه

18. ۱-تلاش در جهت دور شدن از گناه:توبه کننده تلاش می کند دیگر به سراغ گناهی که از آن پشیمان شده است نرود زیرا انجام آن مساوی با شکستن توبه است که در آن صورت باز هم باید توبه کند. برای جلوگیری از این امر باید از افراد، مکان‌ها و موقعیت‌هایی که می‌توانند زمینه‌ساز شکل‌گیری گناه شوند دوری کند.

19. ۲-جبران حقوق الهی و حقوق مردم: توبه کننده تلاش می کند حقوقی را که با گناه خود ضایع کرده است جبران نماید.

20. دسته ای مربوط به خداوند است : مهمترین هدف خداوند نیز حق اطاعت و بندگی اوست توبه کننده باید بکوشد کوتاهی‌های خود را در پیشگاه خداوند جبران کند

21. دسته دیگر حقوق مردم است: توبه کننده باید بکوشد اگر ستمی بر مردم کرده است آن را جبران نماید و حقوق مادی یا معنوی آنها را در حد توان ادا کند و رضایت صاحبان حق را به دست آورد اگر به آنان دسترسی ندارد به نیابت از آن آن صدقه دهد و برایشان دعای خیر و طلب آمرزش نماید.

22. گناه آلودگی است و توبه پاک شدن از آلودگی هاست توبه گناه را از قلب خارج می کند و آن را شستشو می دهد به همین جهت این عمل را پیرایش یا تخلیه نیز می‌گویند

23. رسول خدا صلوات الله علیه و آله و سلم می فرماید: التائب من الذنب....

24. امير المؤمنين علی علیه السلام می فرماید: التوبة تطهر القلوب...