Factori care influenteaza comportamentul cumparatorilor

Comportamentul de cumparare al unei persoane trebuie inteles ca si rezultat al interactiunii complexe dintre factorii culturali, sociali, personali si psihologici. Acesti factori pot fi controlati, iar cei care stiu cum sa valorifice orice informatie despre comportamentul consumatorului pot institui un complex de strategii care au menirea sa optimezeze succesul unei campanii publicitare.

Lancez-Vous. C'est gratuit
ou s'inscrire avec votre adresse e-mail
Factori care influenteaza comportamentul cumparatorilor par Mind Map: Factori care influenteaza comportamentul cumparatorilor

1. Psihologici

1.1. Motivatie

1.1.1. Este variabila care a polarizat interesul cercetatorilor, fiind multa vreme considerata singura care intervine intre stimuli si reactia cumparatorului.

1.2. Perceptie

1.2.1. Este un proces prin care individul receptioneaza, selecteaza, organizeaza si interpreteaza stimulii din mediul inconjurator, conferindu-le o anumita semnificatie.

1.3. Invatare

1.3.1. Reflecta o schimbare observabila sau inobservabila in comportamentul unui individ datorita acumularii experientei, care conduce la o crestere a posibilitatii ca un act sa fie repetat.

1.4. Credinte si atitudini

1.4.1. Credintele si atitudinile pe care oamenii le capătă în timp ce învaţă şi acţionează au rezonanţă pentru cunoaşterea mecanismului comportamental al individului.

2. Personali

2.1. Varsta si stadiul in ciclul vietii

2.1.1. Pe masura ce inainteaza in varsta, indivizii isi modifica structura produselor si serviciilor pe care le consuma in raport cu necesitatile, dar si cu veniturile.

2.2. Ocupatie

2.2.1. Ocupatia unei persoane are intotdeauna influenta asupra bunurilor si serviciilor pe care le consuma, reflectand atat nivelul de educatie, dar si pozitia ierarhica a individului.

2.3. Situatie economica

2.3.1. Caracterizeaza capacitatea de cumparare de care dispune societatea la un moment dat, constituind premisa formarii comportamentul consumatorului. Ei afecteaza direct marimea si evolutia consumului.

2.4. Stil de viata

2.4.1. Stilul de viata, care exprima „modul de comportare a oamenilor in societate, de stabilire, de selectare, a gamei lor de trebuinte in raport cu idealurile lor” este diferit, chiar daca oamenii provin din aceeasi subcultura, clasa sociala si au chiar aceeasi ocupatie, datorita faptului ca au mai multe surse de venit, un tip de personalitate, o strategie generata de viata, un model determinat de anumite conditii sociale, tipuri de realizare a diferitelor activitati care compun viaţa.

2.5. Personalitate si imagine de sine

2.5.1. Constituie un factor care explica comportamentul distinct de cumparator si consumator al acestuia, fiind determinata de caracteristicile specifice, convingerile, obiceiurile pe care fiecare individ le prezinta.

3. Culturali

3.1. Cultura

3.1.1. Include valorile de baza, perceptiile, preferintele si totalitatea comportamentelor pe care o persoana le dobandeste din grupul de apartenenta sau din grupul de referinta.

3.2. Subcultura

3.2.1. Reprezinta un grup cultural distinct, constituit pe criterii geografice, etnice, religioase, de varsta.

3.3. Clasa sociala

3.3.1. Corespund unor culturi secundare ai caror membrii au un prestigiu social similar bazat pe ocupatie, venit, nivel de educatie, avere si alte variabile.

4. Sociali

4.1. Grupul de referinta

4.1.1. Sunt gruparile actuale sau imaginare care influentează evaluarea, aspiratia si comportamentul individului, deoarece acesta considera grupul ca punct de reper, ca standard in procesul de formare a opiniilor, atitudinilor, normelor.

4.2. Familia

4.2.1. Este variabila care exercita cea mai puternica influenta asupra comportamentului consumatorului, deoarece ea influenteaza deciziile fiecarui membru al ei, iar influentele ei se resimt pe o lunga perioada de timp, in general pe intregul ciclul de viata al individului.

4.3. Roluri si statusuri

4.3.1. Un cumparator isi alege produsele in functie de statusul si rolul pe care il detine in grupul de referinta.