1.1 - Inleiding in gezondheid en gezondheidszorg

Começar. É Gratuito
ou inscrever-se com seu endereço de e-mail
1.1 - Inleiding in gezondheid en gezondheidszorg por Mind Map: 1.1 - Inleiding in gezondheid en gezondheidszorg

1. Sociale vergelijkingsprocessen

1.1. Deze kunnen bestaan uit opwaartse en neerwaartse vergelijking.

2. DE SOCIALE KAART

2.1. Een sociale kaart is een overzicht van instellingen op het gebied van: 1. welzijn, 2. gezondheidszorg, en 3. maatschappelijke dienstverlening.

3. De WHO heeft de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) opgesteld.

4. Het begrip GEZONDHEID

4.1. Het begrip ‘gezondheid’ wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). gedefinieerd als ‘een algemeen fysiek, psychisch en sociaal welbevinden EN NIET ALLEEN DE AFWEZIGHEID VAN ZIEKTE OF GEBREK.

4.1.1. FYSIEK

4.1.2. PSYCHISCH

4.1.3. SOCIAAL

5. Biopsychosociaal model

5.1. Volgens het biomedische model was iemand niet ziek als die persoon geen lichamelijk waarneembare klachten had. Kon de dokter niks vinden, dan moest de persoon dus wel gezond zijn.

6. Beschikbaarheidsheuristiek

6.1. VOORBEELD: Mevrouw P. is de afgelopen dagen overstelpt met informatie over radioactieve straling, nu denkt zij dat vage buikpijnklachten die zij heeft waarschijnlijk komen door stralingsbesmetting.

7. De ICF

7.1. Geeft een beschrijving van het menselijk functioneren en zijn beperkingen daarbij uitgaande van functies en contextuele factoren.

7.2. LKT 2 - WAR BETEKENT DE LETTER F VAN ICF?

7.3. Deze classificatie heeft dus als uitgangspunt het functioneren van mensen, niet hun handicap of ziekte.

7.3.1. Deze omslag heeft zich ook vertaald naar de gezondheidszorg. Daar wordt nu meer gekeken naar wat mensen wel kunnen en welke ondersteuning zij daarbij hebben of kunnen krijgen binnen het eigen netwerk. Pas daarna wordt bekeken welke aanvullende zorg nodig is.

8. PROTOPROFESSIONALISERING

8.1. We noemen het verschijnsel waarbij zorgvragers het jargon van professionals overnemen en zelfdiagnoses stellen ook wel?