Romantizmi shqiptar

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Romantizmi shqiptar by Mind Map: Romantizmi shqiptar

1. Indentiteti dhe kultura kombetare

1.1. Levizja e rilindjes kombetare -XV

1.1.1. U zhvillua ne shpalljen e pavaresise

1.2. Vemprimtaria e saj kulturore e pashkeputur nga lufterat

1.2.1. Perfshire gjithe Ballkanin kunder pushtimit otoman

1.3. U rrit ndergjegja dhe kultura kombetare

1.3.1. Populli shqiptar ndryshe nga populli i ballkanit -ndaluar perhapjen e gjuhes shqipe

1.3.2. Perpjekje per perhapjen e gjuhes krahas kushteve te renda

1.3.2.1. Patriotet te vendosur ne koloni shqiptare

1.3.2.1.1. Bukuresht

1.3.2.1.2. Stamboll

1.3.2.1.3. Sofje

2. Tipari dallues i romantizmit shqiptar

2.1. Romantizmi shqiptar

2.1.1. I ngjashem me letersine e popujve te ballkanit

2.1.2. Ne kushtet e sundimit osman

2.1.3. Romantizem kombetar

2.1.3.1. Misioni themelor = realizimi i aspiratave per clirim

2.2. Romantizmi evropian

2.2.1. Problemi nuk ishte zgjidhja e ceshtjes kombetare

2.2.2. Problemi = procesin e zhvillimit ne epoken industriale dhe teknologjik

2.2.3. Raportet e individit me shoqerine

3. Tiparet e ngjashme te romantizmit shqiptar me ate evropian

3.1. Motivet qendrore

3.1.1. Pakenaqesia dhe revolta e individit

3.1.1.1. Zhgenjimi

3.1.1.2. Braktisja

3.1.2. Shtegtimi i heroit lirik drejt vendeve te tjera

3.1.3. Kulti i dashurise dhe natyres

3.2. Gjuha artistike e veprave romantike

3.2.1. Me figura dhe mjete shprehese

3.2.1.1. Hiperbola

3.2.1.2. Epitete

3.2.1.3. Apostrofa

3.2.2. Me reale perjetimet psikologjike dhe lirike te heroit

4. Ndikimi i letersise arbereshe

4.1. Tiparet e letersise arbereshe ngjasonin me autoret rilindas

4.1.1. Temat historike

4.1.1.1. Figura Skenderbeut

4.1.1.2. Dashuria per atdheun dhe te pareve

4.1.1.3. Lufta kunder pushtuesve

4.2. Tipare te romantizmit evropian

4.2.1. Kulti i individit me kontrast me shoqerine

4.2.2. Kulti i ndjenjes

4.2.2.1. Mallit

4.2.2.2. Jetes

4.2.2.3. Gruas

4.2.2.4. Ironise

4.2.2.5. Religjioze

4.2.3. Idealizimi mistik

4.3. Krijimatari origjinale me nivel te larte artistik

5. Elementi folklorik

5.1. Krijimatari popullore

5.1.1. Sherbeu si

5.1.1.1. Burim i pasur me letersine

5.1.1.2. Motivet

5.1.1.3. Gjuhen

5.1.1.4. Percjellese e filozofise

5.2. Mekanizem artistik

5.2.1. Ndikoi qe veprat te ishin me interesante per lexuesin

5.3. Nxites estetike si krijues romantike dhe tradites modeste

5.4. Faktor ekuilibrues dhe frymezyes

5.4.1. Autore

5.4.1.1. Jeronim de Rada

5.4.1.2. Andon Z.Cajupi

5.4.1.3. Asdreni