Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

ERGONOMI by Mind Map: ERGONOMI
5.0 stars - 1 reviews range from 0 to 5

ERGONOMI

DefinisjonErgonomi

Ergonomi er kunnskap om hvordan arbeid og arbeidsmiljø kan tilpasses det enkelte mennesket. Målet med denne tilpasningen er å hindre at det oppstår skader og helseplager.

ErgonomiskePrinsipper

Disse prinsippene forteller oss hvordan vi skal bruke kroppen riktig og vise oss hvordan vi skal utføre arbeidet på en best mulig måte.

Arbeidsteknikker

Det er veldig viktig å huske på å ha gode og riktige arbeidsteknikker og gode arbeidsstillinger. Hvis vi er obs på dette hjelper det oss til å unngå belastningslidelser.

NaturligBevegelsesmønster

Når vi går overfører vi tyngden fra en fot til den andre, dermed utnytter vi tyngdekraften mens vi gjør denne bevegelsen. Dette kalles naturlig bevegelsesmønster og gjentar seg i alle bevegelsene vi gjør Ryggsøylen spiller en stor rolle i alt fysisk arbeid som vi utfører. For å unngå belastningslidelser i rygg og nakke må vi passe på å holde en naturlig krumning i ryggen.

GodeArbeidsstillinger

Det er viktig å vite hvordan kroppens holdninger er når man skal jobbe i krevende arbeidsstillinger. Når vi blir klar over hvordan vi bruker kroppen kan vi bruke disse kunnskapene i arbeidslivet.

New node

StåendeArbeid

Noen tips som man bør følge ved stående arbeid: Arbeidsbordet eller benken bør være tilpasset høyden din. Stå bredbeint, da fordeler man vekta på begge beina. Slapp av i skuldrene og ikke heis de opp til ørene. La armene henge løst og ikke spenn skuldrene. Forsøk å bevege deg og bytte litt på stillingene selv om du står. Det å gå opp og ned på tåspissene er veldig lurt iblant.

SittendeArbeid

Kroppen vår er ikke bygd for å sitte stille hele tiden, men allikevel består mesteparten av hverdagen vår til å gjøre akkurat dette. Gode tips til de som sitter mye Ikke sitt for lenge i samme stilling Slapp av i skuldrene Forsøk å ha en naturlig krumning i ryggen Hvil beina mot gulvet eller underlaget Ha en rett vinkel mellom lår og legger Ha et arbeidsbord som armene kan hvile på og som er tilpasset deg.

Løfteteknikk

Riktige arbeidsteknikker.   Gå nært inntil og rett foran den eller det du skal løfte. Stå litt bredbeint med det ene beinet litt foran det andre, dette gjør at vi får litt bedre balanse.  Bøy lett i knær og hofte. Hold pusten og løft med beina, hold en normal svai i korsryggen. Få et godt tak i den/ det du skal løfte.  Løft med rett rygg og unngå vridninger i ryggen når du løfter  

Bæreteknikk

Riktig bæreteknikk Hold tingen eller barnet du bærer så nært kroppen som mulig Bær ting i armene, på skuldrene eller på ryggen i en sekk istedet for å ha dem hengende i hendene. Bruk ryggsekk på skolen istedet for veske. Fordel vekten dersom man må bære noe i hendene. Det er lurt å bruke to handleposer istedet for en for å få fordelt vekta på best mulig måte. Be om hjelp til å bære

Forflytnigsteknikk

Når man skal flytte på personer for eksempel fra en stol bør man få den andre personen til å delta aktivt. Gjør hele prosessen mest mulig naturlig både for deg og for den som blir forflyttet.

VariasjonIArbeidet

Når man er flink til å variere arbeidsstillinger gjennom en dag bruker man ulike muskler og ulike bevegelser og dermed belaster man ulike muskler. Da kan vi unngå belastningslidelser.

Tilrettelegging

Det er viktig at arbeidsplassen er godt tilrettelagt for det arbeidet som skal utføres, slik at man ikke får yrkesskader.

Hjelpemidler

Det er viktig å ha gode hjelpemidler hvis man skal utføre et fysisk tungt  arbeid.   Eksempler på hjelpemidler er Regulerbar seng Personheis Forflytningsmatte Håndtak som den du skal hjelpe kan støtte seg til Regulerbart arbeidsbord og -stol

Smerter

New node

New node

New node

FaktasideErgonomi