Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Filosofie Leven en dood Over mens-zijn en zingeving by Mind Map: Filosofie Leven en dood Over mens-zijn en zingeving
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

Filosofie Leven en dood Over mens-zijn en zingeving

Het kwaad

Hannah Arendt

Hannah Arendt (Linden bij Hannover, 14 oktober 1906 - New York City, 4 december 1975) was een Joods-Duits-Amerikaanse filosofe en politiek denker, die zich heeft verdiept in de vragen die samenhangen met totalitaire politieke systemen.

Amor Fati

Friedrich Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche (Röcken, 15 oktober 1844 – Weimar, 25 augustus 1900) was een beroemde en invloedrijke Duitse filosoof en filoloog.

Erotiek

Georges Bataille

Georges Albert Maurice Victor Bataille (Billom (Puy-de-Dôme), 10 september 1897 - Parijs, 9 juli 1962) was een Frans schrijver, filosoof, dichter en dissident surrealist.

Instituut voor de filosofie

Wat geeft zin aan het leven? Welke rol speelt de dood in ons bestaan? Hoe ga je om met ouder worden? In onze gehaaste wereld staan we zelden stil bij zulke levensvragen. Soms ontkomen wij er niet aan. Bijvoorbeeld bij een sterfgeval, een verloren liefde of verlies van werk. Zaken die ons terugwerpen op onszelf en de manier waarop we in het leven staan. Maak kennis met het denken over leven en dood. Filosofen als Kierkegaard, Nietzsche, Heidegger, Bloch en Bataille verwijzen niet naar een hogere lotsbestemming maar naar onze concrete leefwereld. Thema’s die via hen aan bod komen zijn onder meer het maken van keuzes, het omgaan met hoop en angst, het aanvaarden van ingrijpende gebeurtenissen, de aard van het kwaad in de wereld, lichamelijkheid en erotiek. Aan de hand van aansprekende voorbeelden denkt u na over verschillende manieren om op zinvolle wijze inhoud aan uw leven te geven.

docent dr. Pouwel Slurink

inhoud bijeenkomsten

auteur boek drs. Robin Brouwer

wikipeed John Elschot

Blog: Lees, denk, mijmer en vertel

Mens -zijn

Soren Kierkegaard

Søren Aabye Kierkegaard (Kopenhagen, 5 mei 1813 – aldaar, 11 november 1855) was een 19e-eeuwse Deense theoloog en filosoof. Hij wordt gezien als de eerste existentialistische filosoof.

Angst

Martin Heidegger

Martin Heidegger (Meßkirch, 26 september 1889 – Freiburg im Breisgau, 26 mei 1976) was een Duitse filosoof. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste filosofen van de twintigste eeuw.

Hoop

Hoop is de onzekere verwachting dat een bepaalde gewenste gebeurtenis zal plaatsvinden

Ernst Bloch

Ernst Simon Bloch (Ludwigshafen am Rhein, 8 juli 1885 – Tübingen, 4 augustus 1977) was een Duitsmarxistisch filosoof en atheïstisch theoloog.

Ik & Jij

Martin Buber

Martin Buber (Wenen, 8 februari 1878 – Jeruzalem, 13 juni 1965) was een Joods-Oostenrijks-Israëlischgodsdienstfilosoof.

Doodsverlangen

Sigmund Freud

Sigmund Schlomo Freud (Freiberg (Moravië), 6 mei 1856 – Londen, 23 september 1939) was een neuroloog uit Oostenrijk-Hongarije en de grondlegger van de psychoanalyse.