Comienza Ya. Es Gratis
ó regístrate con tu dirección de correo electrónico
Økonomi por Mind Map: Økonomi

1. Lån

1.1. Fradrag inden man betaler skat.

1.2. Renter som man der også er beregnes med denne formel

1.3. Personfradrag

1.3.1. Det er et bundfradrag som benyttes ved beregning af privatpersoners indkomstskat fratrækkes ikke direkte på selvangivelsen, men skatteværdien af personfradraget modregnes i de beregnede skatter

2. Terminer

2.1. Terminer er det antal gange man skal betale for det lån man har taget.

2.2. Terminer har et fastsat tidspunkt for hvornår en betaling, eller rentetilskrivning skal finde sted i løbet af en periode.

2.3. Terminer kan være i kvartaler, som er 3 måneder.

2.4. Terminer kan være i dage, dette støder man på typisk i kviklån.

3. AM-Bidrag

3.1. Am-Bidrag står for arbejdsmarkedsbidrag, som ligger fast på 8%, og dette kan f.eks. beregnes på denne måde

4. ATP-Bidrag

4.1. ATP-bidrag er en tvungen pensionsopsparing, hvor en selv og ens arbejdsgiver skal betale skat.

5. Bidrag

6. Kapital

6.1. Startkapital

6.1.1. Det er en sum af penge (eller andre økonomiske midler) som man har til rådighed ved starten af noget, fx etablering af en virksomhed

6.2. Slutkapital

6.2.1. Slutkapitalen er det beløb, man har til sidst i en opsparing (med renters rente og eventuelle indbetalinger).

6.3. Renters Rente

6.3.1. Det er forskellen mellem debet- og kreditsiden på en konto i et regnskab; beløb som man skylder henholdsvis har til gode. Dette er formlen for renters rente. Til højre kan man se hvad de forskellige bogstaver og tal er i denne formel.

6.3.1.1. Kn = fremtidsværdi K0 = startværdi r = renten pr. termin n = antal terminer

6.4. Rente

6.4.1. Det er en ydelse som en långiver modtager, som betaling for at låne sine penge ud, og som låntageren betaler for at låne pengene. Denne ydelse udgør en fast procentdel af lånets størrelse.

7. ÅOP

7.1. Det står for Årlige Omkostninger i Procent. Her medtages alle de udgifter, man har til et lån. Det vil sige både renteomkostninger, omkostninger til oprettelse og evt. månedlige gebyrer m.m.

8. Ydelse

8.1. Ydelsen er det beløb, man skal betale tilbage på lånet hver termin.

9. Skattekort

9.1. Det er et kort som er udstedt af skattevæsenet med oplysninger om en persons trækprocent og fradrag

10. Hovedkort

10.1. Dit hovedkort bruges der, hvor du tjener mest (fx arbejde eller SU). Du skal kun bruge dit hovedkort ét sted. Hvis SU eller en arbejdsgiver allerede bruger dit hovedkort, skal du bruge bikortet til dine andre job. På hovedkortet står både din trækprocent og det fradrag, du ikke skal betale skat af. Når en udbetaler bruger dit hovedkort, trækker udbetaleren kun skat af det beløb, som er større end dit fradrag. Hvis flere udbetaler bruger dit hovedkort, kan du derfor komme til at betale for lidt i skat.

10.2. Bikort

10.2.1. Dit bikort bruges kun, hvis du har flere udbetalere fx en arbejdsgiver og SU. Du kan bruge bikortet flere steder. På bikortet står kun, hvor mange procent du bliver trukket i skat. Når en udbetaler bruger dit bikort, trækker udbetaleren fuld skat af udbetalingen.

11. Frikort

11.1. Dit frikort bruges, hvis din forventede indkomst på et år er under det beløb, du må tjene uden at betale skat. Du skal altså først begynde at betale skat, når din samlede løn på et år overstiger det beløb. Hvis du får løn, skal du dog betale 8 % i am-bidrag af hele din løn - også selv om du har frikort. Skattestyrelsen opretter automatisk et frikort til dig når du fylde 15, men hvis du er under 15, skal bruge et frikort skal du først bestille en TastSelv-Kode. Derefter kan du logge ind, og skrive din forventede indtægt for i år på forskudsopgørelse.

12. Saldo

12.1. Det er forskellen mellem debet- og kreditsiden på en konto i et regnskab; beløb som man skylder henholdsvis har til gode

13. Kvartal

13.1. Et kvartal er det samme som en fjerdedel (1:4) af et år. Da der er 12 måneder på et år, svarer det til 4 kvartaler med hver 3 måneder. 1. kvartal: Januar, februar og marts. 2. kvartal: April, maj og juni. 3. kvartal: Juli, august og september. 4. kvartal: Oktober, november og december.

14. A- og B-indkomst

14.1. A-indkomst: Din vigtigste, største og faste indtægt. Det er også den, du betaler A-skat af. B-indkomst: Indkomster, som du optjener i løbet af året – ofte mere ujævne. Du skal selv holde øje med B-skatten af disse indtægter, og dem angiver du i din forskudsopgørelse.

15. Etableringsomkostninger

15.1. Alle de udgifter der er når man optager et lån. Eksempelvis gebyrer.

16. p.a.

16.1. Per år eller den latinske form pro anno – bruges i forbindelse med rentesats.