TEMEL DONANIMLAR

Comienza Ya. Es Gratis
ó regístrate con tu dirección de correo electrónico
TEMEL DONANIMLAR por Mind Map: TEMEL DONANIMLAR

1. Giriş Birimleri: Bilgisayara veri ve komut girişi yapmaya yarayan aygıtların tümüne giriş birimleri adı verilmektedir.

1.1. Klavye

1.2. Fare

1.3. Mikrofon

1.4. Kamera

1.5. Grafik Tablet

1.6. Tarayıcı

2. Çıkış Birimleri: İşlemci aracılığı ile verilen görevlerin yerine getirilmesi sonucunda elde edilen verilerin kullanıcıya ulaşması için kullanılan aygıtlara çıkış birimi denmektedir.

2.1. Monitör

2.2. Yazıcı

2.3. Hoparlör

3. Depolama Birimleri: Bilgisayarda işlenen sayısal verileri (dosya, resim, müzik, video gibi) saklayabilen, elektrik kesintisinde dahi verileri silmeden tutabilen birimlerdir.

3.1. Sabit Disk

3.2. Harici Sabit Disk

3.3. Flash Bellek

3.4. CD/DVD

3.5. Kasa

4. TEMEL YAZILIMLAR

4.1. Uygulama Yazılımları: Belirli bir amacı gerçekleştirmek için geliştirilen yazılımlar; kelime işlem, elektronik hesap tablosu, veri tabanı, dosya yönetimi ve grafik programları vb.

4.2. Sistem Yazılımları: Bilgisayar sistemi üzerindeki kontrolleri gerçekleştiren yazılımlar; İşletim sistemleri, derleyiciler ve yorumlayıcılar vs.

4.2.1. Işletim Sistemleri: Donanım ve yazılım kaynaklarının denetim ve yönteminden sorumlu, uygulamaların çalışması için uygun ve güvenilir bir platform oluşturan sistem yazılımıdır.

4.2.1.1. Işletim Sistemlerinin Temel Görevleri Grafik Arayüz Kontrolü -İşlem Yönetimi -Bellek Yönetimi -Giriş-çıkış Birimleri Yönetimi -Dosya Yönetimi -Bilgisayar sisteminin güvenliği ve kontrolü

4.2.2. LİNUX Linux en basit ifade ile özgür bir işletim sistemi çekirdeğidir. Linux,1991 yılında Finlandiya asıllı, Helsinki Üniversitesi’nde öğrenci olan Linux Torvaldstarafından geliştirilmiştir. Bu çekirdek üzerine geliştirilen işletim sistemlerine Linux dağıtımları adı verilmektedir.

4.2.3. WİNDOWS Microsoft firmasının ürünü olan ilk Windows işletim sistemi 1985 yılında Windows 1.0 sürümüyle çıkmış ve günümüze kadar 2.x, 3.x, 95, 98, 2000, XP, Vista, Win7, Win8 ve Win10 sürümleri kullanım için piyasaya sürülmüştür.

4.3. PARDUS 2003 yılında TÜBİTAK BİLGEM (Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi) bünyesinde bir çok gönüllünün de katkılarıyla geliştilmeye başlanan, 2005 de ilk sürümü yayınlanan ücretsiz, Türkçe hazırlanmış bir işletim sistemidir.

4.4. Işletim Sistemi Türleri

4.4.1. Mac OS X Apple şirketi tarafından geliştirilen, pazarlanan ve satılan kısmi özel, grafiksel bir işletim sistemidir. Yine Apple'ın 1984 yılında oluşturduğu ilk işletim sistemi olan Mac OS' in son sürümüdür. Fakat Mac OS 8 ve 9 sürümlerinin aksine, Mac OS X, NeXT şirketi tarafından geliştirilmiş bir teknoloji üzerine kurulmuş UNIX tabanlı bir işletim sistemidir.