Het is terecht dat de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Rocket clouds
Het is terecht dat de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen by Mind Map: Het is terecht dat de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen

1. Voor

1.1. Verdiend

1.1.1. "De Nobelprijs voor de Vrede is een prijs die wordt toegekend aan hen die zich verdienstelijk hebben gemaakt bij de bevordering van de vrede"

1.1.2. >60 jaar geen oorlog --> "De unie en haar voorlopers hebben meer dan zes decennia bijgedragen aan de bevordering van vrede en verzoening, democratie en mensenrechten in Europa

1.1.3. ''Bracht vrede in een continent waar men elkaar periodiek de hersenen in sloeg''.

1.2. niet alleen voor personen (Amnesty international & rode kruis)

1.3. Steuntje in de rug, om even stil te staan bij het feit dat we al ruim een halve eeuw wakkerworden in vrede. Zonder oorlog, na een turbulente periode in Europa ervoor (twee wereldoorlogen, etc)

1.4. We kunnen de prijs die ruim een miljoen oplevert goed gebruiken in deze financiële tijd

2. Tegen

2.1. Verdiend?

2.1.1. Onrust in Europa, verdeelt door de financiele situatie. Dit geeft een verkeerd signaal af. Dat het allemaal goed gaat. 'Wij zouden de vruchten moeten plukken van Europa. Maar de boom raakt kaal.'(Weerlegging: Barack Obama kreeg er een in 2009. Die was toen ook nog niet 'klaar' met vrede maken en stichten. De prijs kan dus ook als aanmoediging gezien worden, als je goed op weg ben. Europa heeft nu wat positiviteit nodig.).

2.1.2. - Zestien jaar lang bestond de EU slechts uit 6 landen, die kregen concurrentie van Groot Britannië, ook toen was er geen oorlog. We voerden ook geen oorlog met de VS. De ongeschreven regel luidde dus dat Westerse Democratiën geen oorlog met elkaar voerden. Dit was waarschijnlijk ook zonder de EU zo geweest. We stonden onder sovietdreiging en interne oorlogen konden we gewoon niet aan! (Weerlegging: Het zal in meer of mindere mate hebben bijgedragen. Nooit meer oorlog. Alle beetjes helpen en moeten beloond worden)

2.1.3. - Gemene vraag stellen: Wie had hem dan moeten krijgen? (Twitter/Facebook. Hierdoor kon de bevolking zich mobaliseren en strijden voor waar zij recht op had. Was genomineerd, evenals Wikileaks)

2.1.3.1. Kracht argument te betwijfelen??

2.2. Betekenis Nobelprijs

2.2.1. We moeten ons schamen voor deze prijs. Terroristenleider Arafat kreeg er bijv. ook een.

2.2.2. Nobel stelde dat de prijs aan een persoon moet worden uitgereikt en dat de prijs betrekking moet hebben op het laatst verstreken jaar. (Pas op: Hier werd vaker van afgeweken, zie 'voor')

2.3. Vrede?

2.3.1. Veiligheid door militaire macht, in plaats van geweldloos alternatief.

2.3.2. EU landen doen mee aan oorlogen.