Ινδουϊσμός

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Ινδουϊσμός by Mind Map: Ινδουϊσμός

1. Έχει ριζίες στην Ινδία

1.1. Ο Ινδουισμός είναι αποκλειστικό γέννημα του ινδικού πολιτισμού. Η εκτός Ινδίας επιρροή του περιορίζεται μόνο σε μικρό ιεραποστολικό έργο στην νοτιοανατολική Ασία και την Ινδονησία, με σκοπό την ενσωμάτωση φυλών ως νέες κάστες, ενώ μεμονωμένοι μη Ινδοί μεταστράφηκαν στον Ινδουισμό υπό την επίδραση βραχμάνων στοχαστών, ιδίως κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπου επικρατούσε η λεγόμενη «μανία με την Ινδία»

1.2. Είναι η παλαιότερη ζωντανή θρησκεία στον κόσμο

2. Η «Αιώνια Θρησκεία» (Σανατάνα Ντάρμα) δεν έχει ιδρυτή ούτε υπάρχει συγκεκριμένη πρόσωπο-σωτήρας. Ο πιστός μπορεί να έχει έναν προσωπικό Θεό-δημιουργό, ή να πιστεύει απλά στην ιδέα ενός νόμου που κυβερνά τον κόσμο. Σε διάφορες εποχές εμφανίστηκαν δάσκαλοι και σοφοί άντρες, οι οποίοι με τα κείμενα και τη διδασκαλία τους έδωσαν νέα κατεύθυνση και νέα πνοή στα θρησκευτικά πιστεύω του ινδουισμού.

3. Δεν έχει κανέναν ιδρυτή, ούτε ενιαία γραφή και κανένα κοινό αποδεκτό σύνολο διδακτικών

4. 900 εκατομμύρια υποστηρικτές παγκοσμίως.

5. Πίστη

5.1. Οι Ινδοί γιορτάζουν πολλές ιερές μέρες, αλλά το Φεστιβάλ των Φωτών, το Diwali είναι το πιο γνωστό.

5.2. Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι η ύπαρξη είναι ένα κύκλο γέννησης, θανάτου και αναγέννησης που διέπεται από την Κάρμα.

5.3. Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι η ψυχή περνά μέσα από ένα κύκλο διαδοχικών ζωών και η επόμενη εμφάνισή της εξαρτάται πάντα από τον τρόπο ζωής της προηγούμενης ζωής.

6. Ο όρος «ινδουιστής» προέρχεται από το ποτάμι ή το ποτάμι συγκρότημα των βορειοδυτικών, το Sindhu. Το Sindhu είναι μια σανσκριτική λέξη που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της περιοχής, τους Άριους στη δεύτερη χιλιετία