Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

HALOGATÁS by Mind Map: HALOGATÁS
0.0 stars - 0 reviews range from 0 to 5

HALOGATÁS

  Definíció: !Egy közgazdász megfogalmazás szerint egy szándékolt cselekvés elvégzését önként későbbre tolni úgy, hogy az illető tisztában van vele, a késleltetéssel sokkal nagyobb problémákat okoz." (http://zona.hu/article/1798/pato-pal-ur-tudomanya-a-halogatas-muveszete.html) Olyan komplex viselkedés, melynek forrása lehet folyamatos stressz, félelmek vagy korábbi negatív élmények elkerülésének szándéka. A halogatás sokszor "megoldás" egy másik problémára. NEM jellemgyengeség, vagy egyszerűen rossz tulajdonság!  

Hogyan?

Kifogások

Most nem a legalkalmasabb az idő / a pillanat .... Nincs rá időm ...

Gondolatok elterelődése

Amikor elérkezik az idő a cselekvésre, elfelejtem, hogy mit is akartam csinálni, és helyette más tevékenységnek állok neki.

Miért?

A "miért megválaszolásához segíthet a következő kérdés: Mi a legrosszabb, ami történhet velem, ha ezentúl nem halogatok?

Perfekcionizmus/önbizalomhiány

Forrása többnyire a gyermekkor, amikor a szülőknek való megfelelés életfontosságú, és amikor ezt nehéz elérni, a gyermek félni kezd attól, hogy hibát követhet el. Kialakítja azokat a "módszereket", melyek a hibák elkerülését szolgálják. EFT gyakorlat pl.: "Bár ha nem tudok valamit tökéletesen megcsinálni, akkor nem is érdemes belevágnom, ezzel a hittel egütt is szeretem és elfogadom magam." "Bár úgy érzem, hogy nem hibázhatok, és ez nyomaszt, így is szeretem és elfogadom magam."

Téves hiedelmek

Halogatáshoz vezető hiedelmek: - A kudarc elfogadhatatlan. - Ha nem csinálom jól, az emberek visszautasítanak/bántani fognak/kritizálni fognak, stb. - A siker veszélyes dolog, stb.... Hiedelmek, amik akadályozhatják a halogatás abbahagyását (pl.): "Nem érdemlem meg, hogy megszabaduljak ettől a problémától." "Ha abbahagyom a halogatást, elveszítem az egyéniségemet." "Nem biztonságos elengednem ezt a problémát." Kérdések a hamis ill. korlátozó hiedelmek felderítéséhez: Mit hangoztattak (mondtak) a szüleid a sikerről, a kudarcról, az idő beosztásáról, stb. ? Példa: "Ha kitűnsz a többiek közül, az emberek nem fognak szeretni." (Következésképpen: "Kitűnni, jobbnak lenni veszélyes".)  

Születés előtti és körüli tapasztalatok

Nehéz születéshez kapcsolódó tudatalatti élmény (pl. az anya ill. a baba félelme, ennek kapcsán a szülés leállása) vezethet halogatáshoz. Mivel ezt rendszerint nem tudjuk, érdemes lehet kopogtatni, feltételezve, hogy történhetett ilyesmi: "Bár valamit történhetett a születésem körül, ami miatt most halogatok, most feloldom magamban ezt a blokkot és úgy döntök, hogy biztonsággal elengedhetem ezt a problémát."  

Félelmek

Sokféle félelem vezethet halogatáshoz, például: - Félelem attól, hogy mások megítélnek (kritizálnak) - Félelem a sikertől (ennek is számtalan oka lehet) - Félelem a kudarctól  

Lázadás

Például: "Bár ... elvárja tőlem, hogy gyorsan végezzem el ezt a munkát, és én nem szeretem ha sürgetnek, elfogadom az érzéseimet, és én magam döntök úgy, hogy mielőbb befejezem a munkát."

Rejtett előnyök

Rendszerint nem tudatosak, ezért sokszor már az is segít, ha tudatossá tudjuk tenni, és más megoldást választunk magunknak ezen előnyök megtartásához. Segít, ha megkérdezzük magunktól: "Milyen előnyöm származik abból, hogy halogatom a ....?" "Miért jó ez nekem?" Akár kopogtathatunk is körbe-körbe (bevezetés nélkül) miközben a kérdéseket feltesszük, ezzel elősegítjük az információ tudatos szintre kerülését.

Meghatározott terv hiánya

Valaki "utánzása"

Ha gyakran mondogatják neked, hogy "olyan vagy mint a nagybátyád", és ez a nagybácsi notórius halogató, akkor előfordulhat, hogy nem tudatosan, de átveszed tőle ezt a "készséget".

Geopatikus stressz (földsugárzás), EMF

"A földsugárzás (-ok) okozta geopatikus stressz a közös ok számos súlyos és kevésbé súlyos fizikai és mentális betegség kialakulásánál, állítják a kutatók. Különösen azokban az esetekben, amelyekben döntő tényező az immunrendszer állapota." Az elektroszmog ill. az elektromagnetikus sugárzás még több embert érint. Az erre való érzékenység kezelhető kopogtatással.  

Figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar

  "Figyelemhiányos zavar" esetén az összpontosítás, figyelmünk egyirányú fenntartása komoly kihívást jelenthet (ilyenkor jellemző, hogy minden mással foglalkozunk csak azzal nem amivel leginkább kéne). "Bár könnyen ellanyhul a figyelmem, ...." "Bár képtelen vagyok a feladatomra összpontosítani, ..." A célok meghatározása is kihívást jelenthet, és ez további halogatást eredményez.

Baktériumok, paraziták

A szervezetben élősködő paraziták hatással vannak az agyműködésre, megzavarhatják a világos gondolkodást, így hozzájárulhatnak a halogatás problémájához. Többféle teszttel lehet kimutatni a jelenlétüket, pl. Vega-teszt, Dr. Voll-féle elektro-akupunktúra, izomteszt. Kezelésük történhet pl. a Dr. Hulda Clark által kifejlesztett zapperrel, de akár kopogtatással is :)  

Eseti/krónikus, pédák:

Időre elkészíteni dolgokat

... vagy időre odaérni valahová. A határidők betartása problémát okoz.

Orvosi vizsgálatok halogatása

Személyiségfejlődés

Meg kéne tanulni meditálni, angolul, stb.... da valahogy sosincs rá idő, alkalom, kedv...

Tervmegvalósítás elkezdése v. befejezése

Kezelés EFT-vel

Kopogtatás a kiváltó okra

Keressük meg a kiváltó okot: "Bár nem tudom, hogy miért halogatok, nyitott vagyok arra, hogy ezt a problémát most megoldjam." Kopogtatás a felmerülő hiedelmekre, rejtett előnyökre, félelmekre, stb. (lásd a fenti listát)

Kopogtatás: "kéne" helyett "úgy döntök, hogy/azt választom, hogy"

"Bár ki kéne takarítanom a szobámat és semmi kedvem hozzá, úgy döntök, hogy mégis megcsinálom, és közben még jól is érzem magam."

Megelőző kopogtatás

Például: "Bár nagyon valószínű, hogy nem fogom azonnal elkezdeni ezt a munkát, és inkább halogatni akarom, megfigyelem, hogy mi akadályoz és elgördítem ezt az akadályt."

Kopogtatás a változástól való félelemre

"Bár félek a változástól (ellenérzés van bennem a változtatással kapcsolatban), szeretem és elfogadom magam így is." A pontokon: "ez a félelem a változástól" Utolsó körben pozitív megerősítés, pl.: "Kész vagyok változtatni." vagy "Örömmel fogadom a változásokat."

Kopogtatás a kezeléssel kapcsolatos korlátozó hiedelmekre

"Bár úgy gondolom, hogy nehéz egy ilyen régi szokást megváltoztatni, ..." "Bár nem hiszem, hogy könnyen abba tudom hagyni a halogatást, így is szeretem és elfogadom magam."

"Mikro-EFT"

MIKRO-EFT (Forrás: Mercedes Oestermann könyve, ld. link) új hitek és szokások megerősítésére: Kopogtatás 3 ponton: 1. Fejtető, 5 ujjal: "Elegem van a halogatásból." 2. Kulcscsont, mindkét oldalon egyszerre, keresztbe tett karral: "Úgy döntök, hogy abbahagyom a halogatást." 3. Mellkas közepe (csecsemőmirigy felett: "Ez a változás tartós." Naponta többször ismételni addig, amíg a szokás vagy az új hit nem rögzült.

Egyéb módszerek

Környezetünk rendben tartása

Sokszor a körülöttünk lévő rendetlenség gátol abban, hogy világosan lássuk céljainkat és feladatainkat. A külső rendezettség belső rendezettséghez vezet. 

Könyvek

Néhány könyv: Gloria Arenson: EFT For Procrastination Mercedes Oestermann van Essen: Stop Procrastinating Yesterday Brian Tracy: Nyeld le a békát! (Eat That Frog)

Weboldalak

http://agycontroll.blogspot.com/p/james-r-sherman-phd.html