Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Szociológia by Mind Map: Szociológia

1. Sokszínűség: Ezen az órán is sokat beszélgettük közösen és ezért is tetszett.

1.1. Ezt a témát is az egyik legfontosabb óvodai témának tartom mivel manapság nagyon sokféle gyermek jár óvodába. Fontos a nemzeti sokszínűség és etnikai sokszínűség megismertetése. A másik fontos téma szerintem ezen belül is a fogyatékosság miatti különbözőség megismerése és elfogadása.

2. Ez első órán sajnos nem voltam mivel ekkor töltöttem a magyar hospitálásom,de sajnálom,hogy lemaradtam erről a témáról.

3. Társadalmi egyenlőtlenségek:

3.1. Ezen az órán nagy sok érdekes dolgot hallottam,bár ez inkább frontális volt mintsem interaktív amit én jobban élvezek személy szerint így kevésbé maradnak meg a frontálisan hallott anyagok de ez egy érdekes téma.

3.1.1. Ebben a témában sokat tudnék gondolkozni és új esetleges megoldásokat is szeretnék a hasonló helyzetekre keresni mivel ez az óvodában sokszor előkerülő helyzet

3.1.1.1. Szeretném ha ez téma lenne az oviban is és a gyerekeket lehetne érzékenyíteni,.

4. Társadalomkutatás módszertana:Ez a téma sajnos nem kötött le engem mivel nagyon száraz és frontális bár megértem a hasznosságát és fontosságát sem kérdőjelezem meg de számomra nem nyújtott maradandó élményt.

5. Család kortárs megközelítései: Számomra ezek az órák hozták meg az óra jó hangulatát. Nagyon szerettem ahogy ezeken az órákon mindig olyan témák voltak ahol már közösen tudtunk beszélgetni

5.1. Szerintem nagyon fontos,hogy az óvodában erről is legyen szó és elmondani nekik,hogy van olyan ahol a család másképp néz ki mint náluk. Vannak egy szülős,két szülős, csak nagyszülős családok,esetleg ugyanolyan nemű szülők.

5.1.1. Fontos,hogy tudják,hogy számukra mint jelent a család és hogy hogyan képzelik el a későbbi életüket esetlegesen.

6. Párkapcsolati formák és családok a mai Magyarországon

6.1. Ezt az órát is kifejezetten élveztem különösen azért mert nem frontális volt ez sem. Örültem,hogy volt mindenkinek hozzászólni valója és hogy mindannyian részt tudtunk venni az órában.

6.2. Azt gondolom,hogy a mai magyar társadalom még a hagyományosabb oldalon van, így nem annyira elfogadottak az esetleges "más formái" a családoknak,párkapcsolatoknak.

6.3. Szerintem ez a téma is fontos az óvodában mivel a mai gyereknek igenis ismerni kell a más formáit a párkapcsolatoknak és családoknak.

7. Gender, LMBTQA+

7.1. Ez a téma közel áll a szívemhez és úgy érzem ez volt a legjobb óra minden szempontból. Személyszerint én ezen az órán voltam a legaktívabb és itt tudtam a legtöbbet gondolkodni.

7.2. Szerintem ez egy olyan téma amivel mindenkinek ismerkednie kell és még sok mindent kell tanulnunk.

7.3. Remélem egyszer eljön az az idő amikor a gyerekekkel nyíltan beszélgethetünk ilyen témákról is.