VIRTUALNA STVARNOST

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
VIRTUALNA STVARNOST by Mind Map: VIRTUALNA STVARNOST

1. Što je Virtualna stvarnost?

1.1. Virtualna stvarnost je trodimenzionalna kompjuterski stvorena okolina koju možemo istraživati do određene mjere i doživjeti je svim osjetilima (ili skoro svim).

2. VR se može koristiti i kod:

2.1. Novinarstva, za poboljšanje marketinga neke tvrtke, u edukacijske svrhe, komercijalne, medicinske te dr.

3. Virtualna stvarnost se dijeli u dvije grupe:

3.1. • Simulacija realnog okruženja za trening i edukaciju • Razvoj izmišljenog okruženja za igrice ili interaktivne priče

4. Nedostaci

4.1. Prilikom duže upotrebe ovih uređaja može doći do pojave vrtoglavice, mučnine.

5. Prednosti

5.1. Na primjer, NASA uz pomoć virtualnih uređaja kontrolira kretanje robota. Turistička industrija pruža mogućnost virtualnih putovanja u cilju lakšeg odabira željene destinacije. VR uređaji koriste se i u svrhu različitih tipova edukacije.

6. Povijest VR naočala

6.1. 1995. godine Sega je planirala lansirati VR naočale za svoju Genesis konzolu. Iste godine je i Nintendo lansirao Nintendo Virtual Boy 3D igraču konzolu.

7. VR naočale danas

7.1. PlayStation je 2016. godine predstavio PlayStation VR. Konzola koja je u svojoj ranoj fazi nazvana Project Morpheus po liku iz Matrixa dobiva većinom pozitivne recenzije zbog kvalitete slike, izbora igara i pristupačne cijene.

8. Budućnost virtualne stvarnosti

8.1. VR industrija je vrijedna milijarde dolara. Kompanije koje se ne bave tehnologijom počinju sve više koristiti VR u edukativne ili komercijalne svrhe. Osim što VR već duže koristi vojska za simulaciju vježbi borbe i što se upotrebljava kao sredstvo učenja na mnogim medicinskim institucijama u svijetu.