РЕАЛИЗАМ

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Rocket clouds
РЕАЛИЗАМ by Mind Map: РЕАЛИЗАМ

1. ВО ЛИТЕРАТУРАТА

1.1. Реалистичните писатели, за разлика од романтичарите, сакаат да се фокусираат на групи луѓе. Тие ни даваат голема слика: панорама на едно село, град или општество. И бидејќи Реализмот ни дава голема слика, тој има тенденција да биде поврзан со романот жанр, кој е огромен и флексибилен. Повеќето познати реалисти - како Толстој и Дикенс - биле романсиери, кои напишале прилично гигантски дела

1.2. Зошто мислите дека Реалистичките романи се толку долги? Бидејќи тие се полни со детали. Реалистите ги сакаат малите нешта; отворете некој реалистички роман, и најверојатно ќе најдете многу описи на храна, облекување, социјални навики, природа и физички изглед. Една од причините за ова е дека колку повеќе детали имате, толку пореално ви изгледа твоето пишување.

1.2.1. Реалист писатели пишуваат во други жанрови, исто така, но тоа е романот кој е во срцето на традицијата реалист. Реалистичките писатели беа привлечени кон романот од неколку причини, но најмногу од сè, романот е голем и е флексибилен. На крајот на краиштата, реализмот е во детали и може да се вклопи во многу повеќе детали на 300 или 1.300 страници на пишување отколку што може да се вклопат во четиринаесетте линии на сонет.

1.3. Сезнавниот раскажувач е суперхерој на наратори. Овие наратори знаат сè и можат да бидат насекаде одеднаш. Тие можат да скокаат од умот на еден лик до друг; тие можат да се движат помеѓу една и друга локација

1.4. Јазикот на Реализмот има тенденција да биде многу едноставен, дури и ако предметот е комплексен. Бидејќи реалистичните автори пишуваат за обични луѓе, тие имаат тенденција да користат редовни, обични јазици; Реалистичкиот јазик го повторува јазикот што го користиме во секојдневниот говор.

2. КАДЕ?

2.1. Реализмот е литературно движење кое се развило во средината на 19-тиот век во Франција, а потоа се ширело како шумски пожар низ цела Европа, па сè до Русија, а потоа и во странство во САД.

2.2. Колевката на реализмот е Франција а во исто време и Русија.

3. КОГА?

3.1. Реализмот е уметнички правец кој се појавува во четвртата деценија на 19 век а згаснува во периодот помеѓу 70 – те и 90 –те год на столетието.

3.2. Реализмот го следеше романтичното движење и беше на својот врв во подоцнежната половина на 18-тиот (по 1850) и раните години на 19-тиот век.

3.3. Реализмот се појавил во периодот на Револуцијата во 1848 година, која ја поништила монархијата на Луј-Филип и се развил во периодот на Втората империја под Наполеон III.

3.4. Реализмот како движење во литературата бил феномен по 1848 година, според неговиот прв теоретичар Џулс-Франс Champfleury.

4. ЗОШТО?

4.1. Како што француското општество се бореше за демократска реформа, Реалистистите ја демократизираа уметноста преку прикажување на современи теми од секојдневниот живот на работничката класа.

4.2. Па, во 19 век, средната класа почна да расте. Благодарение на индустријализацијата и порастот на капитализмот, еден селанец може во текот на некое време да стане богат трговец и да почне да живее малку поудобно. Општеството се менуваше, општествените структури и класи се трансформираа, а реализмот ги одразуваше овие промени.

4.3. како литературно движење беше директно под влијание на фактот дека до средината на 19 век, се повеќе и повеќе луѓе одеа на училиште и учеа да читаат. Оние обични луѓе кои станаа писмени ја сакаа Реалистичката литература делумно поради тоа што ги рефлектира нивните животи, па писателите најдоа многу поширока публика отколку писатели од претходни временски периоди.

4.4. развој на природните науки научно техничките пронајдоци дарвиновата теорија работничките движења

5. РАЗВИТОК?

5.1. Образование не е веќе посебна привилегија на фенси аристократи кои носат перики и прав. Благодарение на печатницата, книгите и материјалите за читање станаа многу подостапни.

5.1.1. Всушност, многу од авторите на раниот реализам дури и не ги објавуваат своите дела како "книги". Нивните романи беа серијализирани во списанија за масовно читање, што значеше дека списанието ќе објави еден дел од еден роман со секое издание. Реалистичната литература беше популаризирана на овој начин: таа беше лесно достапна и обезбеди долгорочна забава за растечката публика за читање.

6. ПСИХОЛОГИЈА

6.1. Добро е да се запамети дека кога се појавуваше Реализмот, психологијата како дисциплина исто така се појавуваше. ова се рефлектира во опсесијата на Реализмот со карактер.

7. ШТО ВСУШНОСТ

7.1. Како што сугерира името, реализмот се справуваше со реалноста; ја претставува вистинската вистина на животот без да додаде каква било боја на неа. Реализмот ја нагласува реалноста на животот и не користи никакви украси за да го прикријат она што може да се доживува како грдo и непријатно.

7.2. Реалистистите бунтуваа против егзотичното прашање и преувеличувањто на емоционалноста во романтизмот кој доминираше во француската книжевност и уметност

7.3. прикажани луѓе од сите класи во обични животни ситуации, кои честопати ги одразуваа промените што ги донесоа индустриските и трговските револуции.

7.4. Отфрлајќи го идеализираниот класицизам на академската уметност и егзотичните теми на романтизмот, реализмот се темели на директното набљудување на модерниот свет.

8. Реалистичките уметници не биле заинтересирани за минатото, или за нешто што лично не го доживеале. Тоа беше сумирано во цитат од патријархот на движењето, Густаве Курбе: "Никогаш не сум видел ангели. Покажи ми ангел и јас ќе насликам еден.

9. УМЕТНОСТ

9.1. Мрачните слики имаат палета на темни бои за да го нагласат маките на работниците. Субјектите се прикажани како сериозни и смирени - никогаш не постои весело чувство

10. РЕАЛИСТИТЕ

10.1. Нивниот фокус беше на ниската класа и нивните тешки услови за работа. Овој пристап беше револуционерен, бидејќи дури и кога сиромашните претходно беа присутни во слики, како во академскиот стил на уметност, тие беа прославени и покажаа дека живеат идеализиран живот. Лишен од историјата, литературата, религијата или митологијата, фокусот на уметникот беше на современите општествени прашања. Херојското портретирање на работничката класа се сметаше за политичка агенда и нивниот уметнички стил со право се сметаше за антиавторитарни. Реалисти беа уметници и социјални активисти.

10.2. Реалистичките автори избраа да ги отсликуваат секојдневните и банални активности и искуства

11. повеќето од нас не живеат луд возбудлив живот, на крајот на краиштата. Она што реалистичните писатели се навистина добри во тоа е да ни покаже како дури и обичните животи се значајни

12. карактеристики во литературата

12.1. Реалноста е непредвидлива до самиот крај

12.2. х (поединецот) го гледа у(светот што не опкружува)

12.2.1. СОЦИЈАЛЕН-ОПШТЕСТВЕН РЕАЛИЗАМ -тежиштето е врз у -подвидови: критички,економски,натурализам,граѓански,регионален

12.2.2. ПСИХОЛОШКИ РЕАЛИЗАМ -тежиштето е врз х

12.3. објективност

12.4. научен пристап

12.5. типичен лик во типична средина

13. ТЕК

13.1. 1760-1860: ИНДУСТРИСКА РЕВОЛУЦИЈА

13.2. Живтотот во Европа се драстично се менува кога индустриските машини започнуваат да го трансформираат начинот на работа и живеење. Индустриската револуција е на некој начн каталистот кој придонесува до растот на средната класа во 19 век.

13.3. 1830: Оноре де Балзак започнува да работи на Човековата комедија

13.4. Оваа огромна серија од романи и приказни која ги прикажува сите аспекти на францускиот социјален живот, ја започнува Реалистичката лудост

13.5. 1856: Густав Флаберт ја објавува Мадам Бовери

13.6. With the publication of this novel, Flaubert officially makes Realist literature stylish.

13.7. 1860: Чарлс Дикенс ја објавува Големи исчекувања

13.8. Приказната за сирачето Пип го зацврстува статусот на Дикенс како голем Реалистички писател во Викторијанската Британија

13.9. 1861: Еманципацијата на селанските робови во Русија

13.10. Ова е голема тема во руската реалистичка литература

13.11. 1864: Достоевски ги објавува Записите од подземјето

13.12. Оваа студија покажува колку добро Реалистите пишувале за карактерот и психологијата

13.13. 1869: Толстој ја објавува Војна и мир

13.14. Како еден од најголемите романи некогаш напишани,нуди добра панорама за општеството и политиката во Русија на почетокот на 19 век

13.15. 1870; Британскиот парламент донесува закон кој обезбедува јавно основно образование во Англија и Велс

13.16. Зголемената писменост во Англија ја рефлектира зголемената писменост и во Европа. Тука се јавува нова маса на читачи чиј што интереси се прикажани во литературата на Реализмот

13.17. Наредните 20 години веќе 90% од населенито на Британија,Франција и Германија знае да чита и може да ужива во реалистичите романи.

14. претставници to look into

14.1. курбе

14.2. балзак

14.3. стендал

14.4. шанфлери

14.5. гистав флобер

14.6. емил зола

14.7. ги де мопасан

14.8. белински

14.9. гогољ

14.10. достоевски

14.11. тургуњев

14.12. толстој

14.13. бронте

14.14. дикенс