Recursos i estratègies metodològiques en la intervenció educativa

Mapa conceptual NF4

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Recursos i estratègies metodològiques en la intervenció educativa by Mind Map: Recursos i estratègies metodològiques en la intervenció educativa

1. Els recursos materials

1.1. s’inclouen tots aquells objectes, equips o instruments que utilitzem en la intervenció educativa. La programació d’aquests recursos dóna resposta a la pregunta: amb què cal ensenyar?

1.1.1. Recursos de mobiliari,Materials didàctics o específics, productes de suport, recursos tecnologics

2. Els recursos humans

2.1. s’entén el conjunt de persones amb les quals comptarem per a la intervenció educativa. La programació d’aquests recursos dóna resposta a la pregunta: qui ha d’ensenyar?

2.1.1. Docents, Porfesors, integrdors socials, auxiliars eduació especial, mestres d'audició i llenguatge,mestre pedagogia terapèutica, fisioterapeutas, infermers

3. Els recursos temporals

3.1. són tots aquells que estan relacionats amb l’organització del temps. Es reflecteixen en la planificació responent la pregunta: quan cal ensenyar?

3.1.1. Distribució de les activitats en el temps, Gestió del temps amb alumnat amb NESE

4. Els recursos pedagògics

4.1. o estratègies metodològiques són el conjunt de tècniques que utilitzem per implementar la intervenció educativa. La seva planificació dóna resposta a la pregunta: com cal ensenyar?

4.1.1. La planificació centrada en la persona. L’aprenentatge col·laboratiu. El contracte pedagògic. Metodologies convencionals aplicades a AANESE, com ara els centres d’interès, el treball per projectes, els tallers o els racons. Metodologies específiques per a AANESE. La utilització adequada d’aquests recursos pedagògics fa possible el disseny d’un ampli ventall d’activitats. No s’ha d’optar per una única metodologia, sinó que s’hauran de seleccionar les més adequades tenint en compte les característiques i necessitats de l’alumnat en el context en què es trobi.

5. Els recursos en la intervenció educativa

5.1. Els recursos, des del punt de vista educatiu, són els mitjans que utilitzarem per aconseguir els objectius didàctics establerts a la programació.

6. Els recursos espacials

6.1. l’entorn físic en el qual es duu a terme l’acció educativa. La planificació d’aquests recursos ha de donar resposta a la pregunta: on cal ensenyar?

6.1.1. Espais en un centre educatiu Espais en un centre d’educació especial Barreres arquitectòniques i accessibilitat Condicions dels espais Intrvenció sobre l'entorn

7. L’agrupament de l’alumnat

7.1. L’agrupament escolar s’efectua en grups aula seguint criteris d’edat cronològica, a més d’altres com la distribució entre matèries comunes i específiques, l’equilibri entre els alumnes i les alumnes, els nivells curriculars, etc. En la dinàmica de l’aula, per realitzar determinades activitats es pot treballar en gran grup, en grups petits, en parelles o individualment, però sempre dins del marc del grup classe.

7.2. Sembla evident que aquesta és una organització rígida que dificulta una resposta adequada a l’alumnat amb NESE; per això, quan es treballa amb aquest alumnat, és necessari introduir altres variables com el nivell de desenvolupament i la compatibilitat conductual.