KRETANJE ČOVJEKA

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
KRETANJE ČOVJEKA by Mind Map: KRETANJE ČOVJEKA

1. Održavanju uobičajene funkcije kostiju u sustavu organa za kretanje doprinosi tjelesna aktivnost te dovoljan unos kalcija i vitamina D u organizam - kosti postaju čvršće i jače.

1.1. Ozljede ovog sustava organa su UGANUĆE ZGLOBA - događa se ako zglob postavimo u neprirodan položaj, liječi se hlađenjem i ućvrščivanjem, IŠČEŠENJE ZGLOBA - dolazi do iskakanja kosti iz zgloba, liječenje se prepušta liječniku i PRIJELOM KOSTI - uzrokuvan opterećenjem kosti, liječi se imobilizacijom koju obavlja liječnik.

1.2. Bolesti ovog sustava organa su RAHITIS - uzrokovan nedostatkom vitamina D i kalicija, kosti postaju meke i iskrivljuju se te OSTEOPOROZA - nastaje ako se gustoća koštanog tkiva smanjuje znatno brže u odnosu na životnu dob.

1.3. Nepravilnosti organa za kretanje su spušteno slopalo i iskrivljena kralježnica, a liječe se odgovarajućim vježbama.

2. Omogućuje sustav organa za kretanje - KOSTUR, pasivni dio sustava organa za kretanje, izgrađen od kostiju, hrskavice i ligamenata, a sačinjen od kostiju glave, kostiju trupa i kostiju udova.

2.1. KOSTI GLAVE - kosti lubanje i kosti lica povezane šavovima.

2.2. KOSTI UDOVA - Kosti ruku i kosti nogu, povezane s kostima trupa ramenim i zdjeličanim pojasevima.

2.3. KOSTI TRUPA - Kralježnica, glavni oslonac tijelu Prsni koš - rebra i prsna kost, omogućuju pokrete disanja Rameni i zdjeličani pojas - povezuju kosti trupa s kostima udova.

3. Omogućuje sustav organa za kretanje - MIŠIĆI, aktivni dio sustava organa za kretanje, tetivama su povezani s kostima. Stezanje i opuštanje im omogućuje elastičnost, a time pokreću kosti odnosno cijelo tijelo. Za rad im je potrebna energija koja se oslobađa procesom aerobnog (npr. prilikom hodanja) ili anaerobnog disanja (npr. prilikom dizanja utega). Mišiće izgrađuje mišićno tkivo koje dijelimo na: poprečnoprugasto, glatko i srčano mišićno tkivo.

3.1. POPREČNOPRUGASTO MIŠIĆNO TKIVO - od ovog su tkiva građeni mišići koji su povezani s kostima i sudjeluju u pokretanju tijela. Njihov rad je pod utjecajem naše volje i reagiraju na podražaje.

3.2. GLATKO MIŠIĆNO TKIVO - mišići građeni od ovog tkiva izgrađuju stijenke unutarnjih organa. Njihov rad nije pod utjecajem naše volje, njime upravlja živčani sustav.

3.3. SRČANO MIŠIĆNO TKIVO - tkivo od kojeg je izgrađeno srce, omogućuje stezanje i opuštanje srca i pumpanje krvi kroz krvne žile. Rad ovih mišića nije pod utjecajem naše volje.

4. Održavanju uobičajene funkcije mišića u sustavu organa za kretanje pridonosi redovita tjelesna aktivnost i pravilna prehrana - mišići postaju snažniji i izdržljiviji te se povećava kondicija. Prekomjernom tjelesnom aktivnošću dolazi do upale mišića.