Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Romantikkens kunstnere by Mind Map: Romantikkens kunstnere
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

Romantikkens kunstnere

Adam Oehlenschläger

Adam yndede at opfatte sig selv som den muntre, lykkelige og ungdommelige poet. Blev kronet som Nordens digterkonge  i domkirken i Lund. Mest kendt for Guldhornene, vores nationalsang og skuespillet Alladin eller Den forunderlige lampe.

Hør radioudsendelsen

Læs Guldhornene

Opgave

På baggrund af læsningen og radioudsendelsen skal du skrive en kort analyse, hvor du skal blandt andet skal komme ind på: 1. Hvorfor digtet er typisk for tiden? 2. Hvem er helte og hvem er skurke? 3. Hvorfor i alverden danske skoleelever skal kende digtet.

Steen Steensen Blicher

Fattig midtjysk præst der elskede jagtture på heden langt mere end sin præstegerning. Skrev (meget lange) noveller med upålidelige jeg-fortællere om triste og bitre skæbner. På den måde kunne han tjene lidt ekstra til at brødføde de mange børn.Mest kendt for den tragiske Hosekræmmeren og En landsbydegns dagbog. Begge handler om kærlighed, der ikke kan realiseres.

Blichermuseet

Opgave

H.C. Andersen

DK´s mest berømte digter, der primært skrev kunsteventyr, der spillede sammen med Romantikkens tankegang. Hans eventyr kan altid forståes på to planer - en for voksne og en for børn. Dannelsestanken går igen og betyder at man i en identitetsrejse hjemme-ude-(nyt) hjem skal modnes igennem de udfordringer man møder. Andersen var en rastløs sjæl, der ikke følte sig forstået i sit hjemland.

Danmark mit fædreland

Outlandish´ udgave

Opgave

Læs og hør sangen! 1. Hvad fortæller HC. A om sit fædreland. Inddel i kategorier. 2. Er det en realistisk fremstilling. Hvorfor/hvorfor ikke? 3. Hvilke nationalromantiske træk kan du finde i teksten.

B.S Ingemann

Lærer på Sorø Akademi, som skrev salmer: I østen stiger solen op, Glade jul, Dejlig er jorden m.m. Men Ingemanns sind var ikke kun lyst, og han skildrede livet som en kampplads mellem lys og mørke. Han skrev derfor også dæmoniske tekster. Samtidig skrev han en række historiske romaner fra Danmarks storhedstid i Vikingetid og Middelalder.

Glasskabet

Nu titte til hinanden

Opgave

Læs både digt og novelle. 1. Hvad er det for en opfattelse af livet, der gør sig gældende i henholdsvis digt og novelle. 2. Hvordan kan det lade sig gøre, at Ingemann kan skrive to så vidt forskellige tekster.

Nu titte til hinanden - Youtube

N.F.S Grundtvig

Grundtvig var præst og fornyede kirken. Han stod for en glad og levende kristendom - i centrum var fortællingen - det levende ord. Grundtvig var meget produktiv og skrev ca. 700 salmer. Ligeledes var han meget optaget af den nordiske mytologi. Han startede højskolebevægelsen og gjorde op med den sorte terpeskole.

Langt højere bjerge

Opgave

1. Hvad fremhæves som specielt dansk? (brug dine egne ord, men husk at skrive, hvor du finder grundlaget) 2. Forklar meningen i 5 strofe - hvad handler det om? 3. Hvad menes der med den sidste verselinje:"Når få har for meget og færre for lidt" Er du enig/begrund?

Thorvaldsen

Skim biografien fra "Den store danske..".

Artikel om T.& kristendommen

Kristus fra Vor Frue

Opgave

Skriv brevet fra Thorvaldsen, som han sender til sin ven H.C. Andersen. Han er stadig i Rom og i fuld gang med sin Kristusfigur. Skriv om hans forhold til Gud, hans overvejelser om Kristus udtryk og hans syn på det at være kunstner.

Eckersberg

Skim biografien fra "Den store danske..".

Nathansons døtre

Opgave

Studer billedet indgående! Hvordan mon den borgerlige rige kvindes liv var? Lad de to piger tale sammen om drømme og længsler mens de fodrer den vilde fugl i bur.

Købke

Købke har inspireret mange danske malere, men mente selv, at han var inspireret af den gode gud. Malede blandt andet store historiske malerier som Københavns bombardement og Slaget på reden. Disse nederlag var netop udgangspunktet for at søge indad.

Efterårsmorgen ved Sortedamsøen

Rundt om maleriet

Opgave

Med udgangspunkt i et nøje studie af billedet og teksten, skal du skrive "indefra" manden, der går langs søen.Han er en mand af hans tid. D.v.s, at han går der i 1810 - lige i starten af den romantiske periode. Hvad tænker han, hvor er han på vej hen og hvorfra??