Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Sonny Boy by Mind Map: Sonny Boy

1. Ruimte

1.1. Het verhaal speelt zich eerst af in Paramaribo, daarna in verschillende delen van Nederland, maar voornamelijk in Scheveningen.Daarna wordt Waldemar naar Neuengamme gestuurd en Rika naar Ravensbrück.

2. Symbolen

2.1. Brieven: Rika schrijft iedere week brieven naar haar kinderen die bij Willem wonen en hoe weinig geld zij en Waldemar ook hebben, de brieven worden altijd gestuurd. Wanneer Rika op de trein gezet wordt, gooit ze een briefje naar buiten en wanneer Waldemar en Rika in de concentratiekampen zitten, schrijven ze brieven naar huis en naar Waldy.

2.2. Water: Waldemar voelt zich vrij als hij zwemt. Als kind hing hij achter de grote schepen in Paramaribo, in Scheveningen kwam hij tot rust door het zwemmen met Waldy in de zee en hij zal uiteindelijk na een poging te overleven van het schip de Cap Arcona sterven op het strand.

3. Motieven

3.1. Zorg: Rika probeert altijd zo goed mogelijk voor iedereen te zorgen. Ze geeft haar kinderen alles waartoe ze in staat is. Later zorgt ze met een warm hart voor haar kostgangers van pesion Walda. Daarna probeert ze ook zo goed mogelijk voor de onderduikers te zorgen.

3.2. Ongelijkheid: Het boek begon met de slavenhandel in Suriname, hier was al veel ongelijkheid. Als Waldemar vervolgens naar Nederland komt is er ongelijkheid tussen blanken en zwarten. Voor Rika was er ongelijkheid tussen het geloof. Het was voor haar familie een grote schande dat ze met een protestantse man trouwde, terwijl ze zelf katholiek was. Ook in de Tweede Wereldoorlog is er sprake van ongelijkheid, tussen het Arische ras en de 'Untermenschen'.

4. Thema

4.1. Onmogelijke liefde. Rika trouwt eerst met Willem, tegen de zin van haar ouders, want Willem is protestants. Daarna kiest Rika voor Waldemar, ondanks het feit dat hij een zwarte man is.

5. Plot

5.1. Rika Lansveld trouwt tegen de wil van haar ouders in met Willem Hagenaar.

5.1.1. Rika wordt ongelukkig na een verhuizing naar het dorp Goeree.

5.1.1.1. Ze vertrekt naar Den Haag en heeft moeite met het onderhouden van haar gezin, maar ondanks dat neemt ze al snel Waldemar Nods in huis.

5.1.1.1.1. Rika wordt zwanger van Waldemar, helaas nemen haar kinderen dit verkeerd op. Wim neemt zijn broertje Jan mee naar hun vader Willem, die nu helemaal niks meer wil weten van Rika. Later moet Rika, door de slechte omstandigheden ook haar andere kinderen opgeven.

5.2. Waldemar Nods groeit op in Suriname en vult zijn dagen met zwemmen, iets wat hij het liefst deed om zich vrij te voelen.

5.2.1. Hij vertrekt naar Holland op zoek naar het grote geld.

5.2.1.1. Hij komt uiteindelijk terecht bij het gezin van Rika, waar hij met open armen ontvangen word.

5.2.1.1.1. Tussen Rika en Waldemar ontstaat snel een liefdesrelatie, ondanks het verschil in leeftijd. Waldemar ziet Rika als een vrije en warme vrouw, zoals in Suriname.

6. Personages

6.1. Rika Lansveld, een vrouw die strijd voor wat ze wil; haar 'verloren' kinderen terugwinnen en de oorlog overleven.

6.2. Waldemar Nods, Surinaamse 'Ocean Swimmer', hij was een zeer rustige en beleefde man.

6.3. Waldy Nods, bijnaam Sonny Boy. Een jongen met een eigen wil. Na de dood van zijn ouders verloor hij helaas ook een stuk van zichzelf.

6.4. Willem Hagenaar, de onofficiele ex van Rika, die het maar niet kan verkroppen dat zijn vrouw hem verlaten heeft.

6.5. Bertha Hagenaar, door haar moeder Rika ook 'Zus' genoemd. Ze mist haar moeder erg en probeert altijd contact met haar te houden.

7. Perspectief

7.1. Het verhaal wordt verteld door de 'alwetende verteller'. Soms worden er ook dagboekfragmenten van Waldemar, Rika, Waldy en Bertha gebruikt.

8. Tijd

8.1. Het boek begint in de eerste jaren van de 20e eeuw en eindigt ruim 60 jaar later. De gebeurtenissen worden niet chronologisch verteld, want het boek eindigt met de beschrijving van Waldemars dood, terwijl dat eigenlijk terug in de tijd gebeurt is. Ook worden in het begin de levens van Rika en Waldemar apart verteld (die in andere tijden leefden), tot ze elkaar ontmoeten.