Get Started. It's Free
or sign up with your email address
COĞRAFYA by Mind Map: COĞRAFYA

1. #Türkiye, 36° kuzey enlemi ile 42° kuzey enlemi arasında ve 26° doğu boylamı ve 45° doğu boylamı arasında yer alır. # Türkiye Kuzey Yarım Küre'de yer alır bu durum Türkiye'nin güneyinden kuzeyine doğru gidildikçe bazı özelliklerini değişmesine neden olur bu özellikler şunlardır: #Güneş ışınlarının yere düşme açısı azalır. #Sıcaklık enleme bağlı olarak azalır. #Cisimlerin gölge boyu uzar. #Deniz suyu tuzluluk oranı azalır. #Kalıcı kar sınırı deniz seviyesine yaklaşır. #Üzerinden geçen paralel dairelerinin boyları kısalır. #Üzerinden geçen ardışık iki meridyen yayı arasındaki mesafe azalır. #Türkiye Orta enlemlerde yer alır. Bu nedenle yıl içinde dört mevsimin belirgin olarak yaşar. #Türkiye'nin kuzeyi ile güneyi arasındaki kuş uçumu uzaklık 666 kilometredir. #Türkiye'nin Doğusu ile Batısı arasındaki yerel saat farkı 76 dakikadır. #Türkiye 2 ve 3. saat dilimlerinde yer alır.

2. #Ekvator çizgisine paralel uzanan ve meridyen yayları da dik kesen hayali tam daireler # Başlangıç paraleli ve en uzun paralel Ekvator'dur Ekvator çizgisinin kuzeyie Kuzey yarım Küre, güneyine Güney Yarım Küre denir. #Ardışık iki paralel dairesi arasında 1 derecelik açı vardır ardışık iki paralel dairesi arası mesafe her yerde yaklaşık 111 kilometredir. #Ekvator çizgisinden her iki Kutup noktasına doğru gidildikçe paralel dairelerinin boyları kısalır. #Kuzey yarım kürede 90 tane ve Güney Yarım Küre'de 90 tane olmak üzere toplam 180 tane paralel dairesi vardır. #Kuzey Yarım Küre'deki paralel dairelerine kuzey paralelleri güney yarım küredeki paralel dairelerine güney paralelleri denir.

3. #İki Kutup Noktası arasında uzanan paralel daireleri dik kesen hayali yarım dairelerdir. #Başlangıç meridyeni İngiltere'deki Greenwich Gözlemevi'nin ve bulunduğu yerden geçer. #Başlangıç meridyeni dünya yüzeyini doğu ve batı olarak iki eşit parçaya ayırır. #Başlangıç meridyeninin doğusundaki kısmına Doğu yarım küre batısında kısmına Batı yarım küre denir. #Meridyenler iki Kutup Noktası arasında Kuzey ve Güney yönünde uzanır. #Ardışık iki meridyen yayı arasında birer derecelik açı vardır. #Ardışık iki meridyen yayı arasındaki mesafe yalnızca ekvator çizgisi üzerinde yaklaşık 111 kilometredir. #Ekvator çizgisinde Kuzey ve Güney yönüne gidildikçe meridyenler arası mesafe azalır. # meridyen yayları Kutup noktalarında birleşir ve boyları birbirine eşittir. #Doğru yarım kürede 180 tane ve batı yarım kürede 180 tane olmak üzere toplam 360 tane meridyen yayı vardır. #Antimeridyen bir meridyen yayının 180 e tamamlayan diğer yarım küredeki meridyendir.

4. #Dünya üzerinde herhangi bir yerin başlangıç meridyenine uzaklığının açı cinsinden değeridir. #Başlangıç meridyeninden doğuya ve batıya doğru gidildikçe meydana gelen değişimleri ifade eder #Boylam zaman kavramı (yerel saat) üzerinde etkilidir

5. #Tarih değiştirme çizgisi başlangıç meridyenlerinin anti meridyeni olan 180 derece meridyenidir. #Tarih değiştirme çizgisi 180 meridyeni üzerinden geçtiği ülkelerin siyasi sınırlarını dikkate alınmasından dolayı diğer meridyenler gibi düzgün uzanış göstermez. #Tarih değiştirme çizgisinin batısında kalan yerlerin yerel saati doğusunda kalan yerlere göre daha ileridir #Bu nedenle 180. meridyenin batısındaki bir yer yeni güne daha erken başlar

5.1. #Dünya üzerindeki her bayramın bir yerel saati vardır. #Yerel saatin günlük yaşamda kullanılması ülkeler arasında ve ülke içinde zaman birlikteliğini sağlanmasını zorlaştırırdı. #İşte bu zorluğu ortadan kaldırmak amacıyla uluslararası ortak saat uygulamasının oluşturulmasına karar verilmiştir. #Bunun içinde uluslararası saat dilimi geliştirilmiştir. #Buna göre dünyanın 15 derecelik boylam farkından oluşan 24 saat delimine ayrılmıştır.

6. Boylam

7. Koordinat Sistemi

7.1. Paralel

7.2. Enlem

7.3. Meridyen

7.3.1. #Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın ekvatora düzlemine olan uzaklığının açı cinsinden değeridir #Ekvator çizgisinden kutup noktalarına doğru gidildikçe güneş ışınlarının yere düşme açısının değişmesine bağlı meydana gelen değişimleri ifade eder. Bu değişimlerden bazıları şunlardır: ¬Sıcaklık azalır ¬İklim kuşakları oluşur ¬Bitki örtüsü kuşakları oluşur ¬Deniz suyu sıcaklığı ve tuzluluk oranı azalır ¬Yürütülen ekonomik faaliyetler değişir

8. Zaman Kavramı

8.1. Yerel Saat

8.1.1. #Güneşin Ufuk düzlemindeki konumuna göre belirlenen zaman kavramıdır. #İnsanların güneşin ufuk düzlemindeki konumuna göre yapmış olduğu tüm faaliyetlerde yerel saat kullanılır. Örneğin namaz vakitleri iftar ve sahur vakitleri yerel saatle göre belirlenir.

8.2. Uluslararası Saat

8.3. Ulusal (Ortak) Saat

8.3.1. #Ülkeler kendi sınırları içinden geçen saat dilimlerini ortak saat ayar boylamının yerel saatini ortak saat kabul eder ve kullanır. #Ülkeler doğu ve batı yönündeki genişliğine göre aynı anda birden fazla ortak saat kullanabilir.

8.4. Tarih Değiştirme Çizgisi

9. Konum

9.1. Mutlak Konum

9.1.1. #Dünya üzerindeki bir alanın ekvatora ve başlangıç meridyenine göre konumunu ifade eder. #Bir alanın mutlak konumu belirlenirken o alanı sınırlandıran paralel ve meridyen değerleri kullanılır. #Mutlak konum tanımlaması yapılan alana bazı önemli özellikler kazandırır. #Örneğin ekvatora yakın olan bir alanın sahip olduğu özellikler ile Kutup noktalarına yakın olan bir alanın sahip olduğu özellikler birbirinden farklıdır.

9.2. Göreceli Konum

9.2.1. #Dünya üzerindeki bir yerin kıtalara, denizlere, boğazlara ve kanallara, ülkelere, yer şekillerine, yeraltı ve yerüstü zenginliklerine göre belirlenen konumudur. #Göreceli konum iklim özellikleri, bitki örtüsü, tarım ürünleri, ekonomik faaliyetler, ulaşım, nüfus ve yerleşme özellikleri, jeopolitik ve jeostratejik özellikler gibi unsurlar üzerinde etkilidir.

10. Türkiye'nin Coğrafi Konumu

10.1. Mutlak Konumu

10.2. Göreceli Konumu

10.2.1. #Asya Afrika ve Avrupa kıtalarının birbirine en yakın olduğu yerde bulunur. #Petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarının rezerv miktarının fazla olduğu Ortadoğu Ülkeleri ile sınır komşusudur #Karadeniz'in çıkış noktaları olan İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı'na sahiptir. #Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada ülkesidir. #Asya kıtası ile Avrupa kıtasını en kısa mesafede birbirine bağlayan transit ticaret yollarına ve enerji nakil hatlarına sahiptir. #Jeolojik olarak genç oluşumlu bir ülkedir. #Aynı anda sınırları içerisinde farklı iklim özelliklerinin birlikte etkilidir.