Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Slaveri by Mind Map: Slaveri
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

Slaveri

Hvad er slaveri?

Slaver har ingen rettigheder

Når man er slave bestemmer ens ejer over en. Ejeren kan få slaven til at gøre hvad som helst, og hvis ejeren ikke er tilfreds, viser han det tit med slag.

De første slaver

ca 3600 fvt. er det første billede af slaveri fra. Man mener at i Mesopotamin holdt man krigsfanger. Dvs at hvis de angreb en landsby, tog de tit kvinderne og drengene til fange.

Spartakus

Spartakus var en kendt gladiator i rom, der lavede det første slaveoprør. Han ledte 70.000 slaver ind i mod rom. Spartakus faldt dog, sammen med slaverne. En af grundene til de faldt, var slavernes mange kulturelle forskelle.

Slaveri i oldtiden

De første slaver

De første slaver regner man med var krigslaver, fanget fra et slag, eller taget fra en landsby de har erobret. Det er næsten sikkert de er blevet solgt videre. Slaver i gamle dage passede marken og vaskede tøj, og bare genrelt lavede huslige pligter. Slaver var ikke ligeså udbredt som det var for et par hunrede år siden.

Slaver i Rom

Mange slaver i rom fik brændemærker på deres krop, hvor der fx stod: Aflever mig til min herre euvintis i carrus hus. Nogle krigsfanger blev solgt som gladiatorer, De blev holdt fanget af en forvalter, der selv var slave. Han stod for træningen, og at holde styr på dem og deres kampe. Spartakus var en krigslave. En husslave fungerede som tjener, fx når dens herre fik besøg, skulle de fungere som tjenere.

Vikingernes trælle

Når vikingerne havde plyndret en landsby, havde de tit fanger med, kvinder og mænd blev bortført og gjort til trælle. En træl levede sammen med familien, og havde det ikke ligeså hårdt som en slave i Amerika. Trællen var selvfølgelig dårligere stillet. Man ved ikke om der har været trælle i Danmark.

Nyere tids slaveri

Indianske slaver

Fra 1450 til 1850 blev millioner af slaver sejlet over atlanten. Det skete da Spanien og portugiserne sejlede ud for at finde nye lande og røve dets guld og sølv. De ville også udbrede kristendommen, men deres primære formål var at røve guld og sølv i den nye verden, de kaldte vestindien og amerika. Først røvede de alt det de kunne komme i nærheden af, derefter tvang de indianerene til at arbejde på store sukkerplantager. Der var for få indianerene og de døde ofte af det hårde arbejde og sygdomme som europæerne havde haft med sig. Portugiserne havde en ide, hvorfor ikke sende de sorte slaver over atlanten for at arbejde på plantagerne? Det begyndte man på i begyndelsen af 1500 tallet.

Trekantshandelen

Portugiserne sejlede ned langs den afrikanske kyst, og havde våben og alkohol med. Det byttede de for slaver. Da lasten var helt fyldt med slaver sejlede det til Brasilien, Nordamerika og Vestindien. Når slaverne var blevet solgt fyldte man skibbet med tobak, sukker eller andre varer fra slaveplantagerne. Det varede fire år. Mellem 11 og 12 millioner slaver blev solgt. 9,6 til 12,8 millioner nåede frem.

Olaudah Equiano

Olaudah equiano var blev fanget som barn og bragt ombord på et slaveskib. Der oplevede han hvor brutalt det var, og hvordan man blev pisket bare fordi man nægtede at spise. Han arbejdede som slave i 10 år, hvor han købte sig fri. Senere arbejdede han for at afskaffe slaveriet.

Danmarks slaveri

Danmark ejede tre små vestindiske øer, som der også foregik slaveri på. De vestindiske øer var nemlig med i slavehandelen, og havde sukkerplantager de tjente godt på.Danmark blev det første land til at afskaffe slaveri i 1803

Slaveriet i USA

Borgerkrigen opstod i 1861 pga præsidenten Abraham Lincoln som var imod slaveriet. Det ville sydstaterne (som støttede slaveriet) ikke høre noget om, så de meldte sig ud af USA og startede deres egen union. Dette var starten på en brogerkrig sydstaterne som var for slaveri imod nordstaterne som var imod slaveri. folk troede den ville være overstået hurtigt, men de tog fejl. Den varede 4 år og var den mest drabelige i USA's historie med alt i alt 620000 dræbt. I april 1865 måtte nordstaterne give op, og alle slaverne alle stater var frie.

KKK

Moderne slaveri

Selvom slaveri er blevet forbudt i alle lande, foregår det dog stadigvæk. Det sker tit at folk er så fattige at de er nødt til at sælge sig selv eller deres børn for at overleve.

Sexslaveri

sexslaveri foregår over hele verden, også i Danmark. Kvinder og unge piger bliver tvunget til at have sex med mænd, det sker tit at unge piger bliver bortført når de rejser til fx Thailand, og bliver tvunget til at have sex med mænd for penge.

Gæld

Mange familier er nødt til at sælge deres børn til en fabrik der fx laver tæpper, for at betale en gæld de har. Børnene bliver lovet mad og drikke og gode arbejdsforhold, men får det modsatte. De sidder tit i flere timer og dagen og spinder tæpper, eller laver keramikpotter. Så de misser også skolen. Det fine tæppe der ligger inde i den stue kan sagtens være lavet af en lille dreng der har brugt timevis af sin skoletid, til at binde knuderne på det.