Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Date med en engel af Ronnie Andersen Analyse by Mind Map: Date med en engel af Ronnie Andersen Analyse
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

Date med en engel af Ronnie Andersen Analyse

1. Romanen er skrevet som et filmmanus – find filmudtryk som voiceover, fade up from black osv. og forklar dem. Hvorfor tror du, at forfatteren har valgt denne form, og hvilken effekt får det?:

Film udtryk:

effekt

at han bruger de hersens filmudtryk, giver et bedre billede for læseren hvordan hovedpersonen er, og hvordan han ser på sit liv. Og det giver en oplevelse, at læse en bog som er skrevet som et film manus. fx så er bogen ingen gang delt på i kapitler, som en normal bog/roman. Men scener ligesom en film.

3. Hvordan er hovedpersonens forhold til musik?:

Hovedpersonen har et meget stærkt forhold til musik + film. Når han fx. spørger andre om det her ''Hvis det her var en film. hvilket nummer skulle så være det første på soundtracket?'' bl.a på d.129 spørger han Lars Martin om det. Og hvor han end er, lægger han altid mærke til musikken (Hvis der er noget) Ligger mærke på teksten og reflektere siutiaonen med teksten.

4. Hovedpersonen ”flasher”statements via sine t-shirts – F.eks. s 52: ”Jeg tør ligne en bøsse – Gør du?”Hvad fortæller det om hovedpersonen?:

T-shirten med den her skrift. + Alt det hovedpersonen fortager sig. Synes jeg viser at han tør at tage chancer - Han tør at ligne en bøsse, han tør at tage stoffer - Han tør rigtig meget generelt. Han tør vise hvem han er, og står ved hvem han er - Uanset om man synes han ligner en homoseksuel.

5.Ud fra din handling tidslinje skal du lave et resume af bogen:

3 drenge, lever af stoffer, alkohol, fester i det rå og barske miljø, i København. Den navnløse hovedperson, bor alene, og kommer fra en meget drastisk baggrund. Han interessere sig meget for film, arbejder selv på et manus, og ser endda sit eget liv som en film. Han møder så den smukke, unge Miriam/Englen - Som han straks bliver forelsket i, og starter et forhold op med. Men han finder ud af at han det er svært at kombinere misbrug, med kærlighed - Og det får også alvorlige konsekvenser til sidst.

6. Gør rede for bogens komposition via berettermodellen:

Hovedpersonen stiller faktisk nærmest sit eget liv op i en bettermodel fx. Side 27 bliver der nævnt anslag - Men det er i forbindelse med at han bliver smidt ud af skolen. Og på side 235 nævner han klimaks & Point of no return.

1. Anlag

2. Præsentation

3. uddybning

4. Point of no return

5. Konfliktoptrapning

6. klimaks

7. udtoning

7. Lav en personkarakteristik af: hovedpersonen, Petter, Skildpadden og Miriam:

Hovedpersonen:

Vi hører ikke rigtig noget om Hovedpersonens biologiske forældre, men som lille kom han i plejefamilie. – Hvor moren så døde, og faren var alkoholiker. Fra den døde plejemor, er der hvor Hovedpersonens interesse for film kommer fra, og ser endda sit eget liv som en film. – Han er endda i gang med at skrive sit eget manus. Men nu hvor han bor på en ungdomsbolig, lever han i en ond cirkel med stoffer og alkohol. Vi får ikke så meget af vide om hans udseende men, på side. 24 beskriver han sin stil som ''Rock n' Roll og skatertøj'' og hans øjne bliver beskrevet som grønne, og klare. Men så er der tilgengæl en masse at sige om hans personlighed: Han stråler af selvsikkerhed på mange punkter (fx. den trøje der), han gør os hele tiden sig nogle store tanker, og han er os kreativ (film manus) - Men han er også meget bange, og flygter hele tiden at han gør noget, som skulle få Miriam til at gå fra ham. Han har før hen mistet og det vil han gøre alt for at undgå, skal ske endnu en gang - Specielt hans to venner, og Miriam vil han bare ikke miste. ^^ Men det er svært når, det han laver med de to drenge, er noget som Miriam ikke vil stå ind for. Og der han så finder ud af at Miriam er ''død'' ved han slet ikke hvad skal gøre af sig selv, og da han så finder ud af at hun faktisk stadig er i live, men at hun har slået op med ham. Føler han sig så tom inden i, og begår selvmord.

Skildpadden:

Skildpadden: Er rigtig gode venner med Petter og hovedpersonen. Vi får ikke hans rigtige navn af vide. Men han bliver kaldt skildpadden, pga. Hans kropsbygning. Skildpadden er nok lidt mere rolig end de andre. Når det gælder, stofferne, og alkoholen. - Men han tager stoffer, og drikker. Han kommer også fra en god baggrund. Fx. er hans far læge, og har sin egen lægepraksis i Jylland. Og på et tidspunkt skal ham og hans far rejse til et andet land et par måneder, for at starte en skole. Han er ikke så god til at chamere sig ind på pigerne, Han er (igen) den lidt mere rolige, og hjælpsomme type. - Fx. er det ham der snakker med Hovedpersonen da han er indlagt.

Petter:

ham får vi ikke specielt meget af vide om. Petter er en af de ''3 drenge'' han er meget gode venner med skildpadden, og den navnløse hovedperson. Han er nok den der er vildtets af de 3 drenge når det gælder stoffer, og alkohol. + Den måde han generelt er overfor andre fx. på side 13 - 14 hvor han er meget flabet, og hård overfor bartenderen, og får dem alle tre smidt ud. Petter og hovedpersonen er ret ligelad med livet ( I hvert fald i starten) hans tøjstil bliver beskevet på side 24 som ''gøgler, med hang til Tom Waits https://www.google.dk/search?q=tom+waits&hl=da&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=0KBEUfiwN8vesgbZqYD4Dg&sqi=2&ved=0CDoQsAQ&biw=1517&bih=666 . Men der hvor vi sidst ser til Petter, er hvor han invitere hovedpersonen til fest, hos Petters nye kæreste. Hovedpersonen tror at det er en af de ''typiske fester'' som ham og Petter deltager til, og tager derfor stoffer med. Han finder så ud af at det er en stille og rolig fest med almindelig spise og drikke. Og Petter bliver sur på hovedpersonen og beder ham om at gå. Den nye kæreste har påvirket Petter positivt, når man tænker på hvad han egentlig før hen rendede rundt og lavede. Og der kan man bl.a. også se at det, eneste der virkelig holder de her drenge sammen, er stofferne.

Miriam:

Miriam: på side 35 ser vi første gang til Miram. Hun er ung, smuk, pige. - En engel i følge hovedpersonen - Hun er bl.a. også noget af det bedste i hovedpersonens liv. - Så vigtig i hans liv, at han er hunderæd for at miste hende. Hun bor alene, pga. Hendes biologiske far bor i Sverige, og hendes mor bor sammen med Miriams papfar, som er alkoholiker. Pga. hans alkohol forbrug, valgte Miriam at bo alene. Hun starter på HF om sommeren, og vil gerne tage en uddannelse. Udseende: Hun er smuk, og ligner en engel - og har de perfekte former (s.35) Hendes stil er meget punk, men hun prøver at skifte sit garderobe ud, og blive mere poppet/moden i stilen. Hendes ansigt (s.52) : Lange øjnevipper, vinterbleg hud, usynlige porer, sødeste næse, kysslæber, perfekte øjenbryn, høje kindben - Generelt perfekt. + Et smittende grin. s.57 får vi afvide at hun lider af meget tør hud, og derfor har hun 99+ hudcreme i hendes lejlighed. Hendes lejlighed: er en lille etværelseslejlighed, stuen/værelset er et rum. - Det er meget piget: Stor råhvid himmelseng, creme farvede vægge, ægte/plastic plamter over det hele, og et gammelt tv.. Hun skifter stil igennem bogen - samt bliver mere og mere moden - Og mere kristisk omkring at hendes kæreste tager stoffer. Og smider nogle af de ting hun har i sin lejlighed, så det bliver mere stilfuldt. Personlighed: Hun er meget målrettet person (skolen), lidt naiv, men ellers en meget energisk, glad, selvsikker, og fornuftig pige.

8. I skal lave miljøbeskrivelser af Dannys og Miriams miljø. Det er vigtigt at gøre meget ud af det stof-miljø, Danny befinder sig i. Herudover skal I komme med på eksempler på, hvor handlinger foregår, F.eks. den by – den gade – det hus – den stue…

De lever i et meget råt og barsk miljø med stoffer, alkohol, pushere. Men i forhold til at det er i, de københavnske gader historien foregår virker miljøet lidt dødt. Men det er nok pga.  han føler sig lidt alene, og er derfor han er bange for at miste sine venner, og specielt Miriam. Det er stort set kun hjemme i Miriams lejlighed at, de lever i et stille og roligt miljø, uden alle stofferne og alkoholen. - selv hovedpersonen hører man ikke om, skulle have taget stoffer der. I stor byen Københavnsk gader har hovedpersonen let adgang til stofferne, og han omgås med mennesker der også tager dem, så der lever han, i det lidt mere farlige miljø, hvor han ikke kan lade vær med at tage stoffer. - som Miriam ikke gider at være en del af.

9. Lav en analyse af romanens sprog (se analysemodel/romaner i faner):

Kan jeg ikke finde ud af. Men meget nutidens sprog?

10. bogens temaer:

Temaer: - Ungdoms kultur. - stoffer / Misbrug. - Frygt. - Forelskelse / kærlighed.

11. Forklar slutningen i romanen:

. I slutningen (lægger op til den allersidste del) Er hvor vi er tilbage til hovedpersonen, i nutiden. Efter endnu et flashback. Lars Martin, som er læge på den psykiatriske afdeling, hovedpersonen er indlagt på. Begynder at stille tvivlsomme spørgsmål ind til Miriams begravelse (side 227) ’’Var Miriams forældre der så?’’ Efter diskussionen og alle tvivlsomme spørgsmål om begravelsen uden Miriams familie, og hvor han egentlig så Miriam i live sidst. (side 231) Forklar Lars M, ham, at Miriam stadig er i live, og at hovedpersonen var under en stofpsykose, da han sidst så hende i live. Og kan derfor ikke huske det – Og da han jo ikke havde set hende, troede han at, hun var død da Carlo blev anholdt pga. mord. (side 233) løber Hovedpersonen væk fra hospitalet. Og han kan nu huske, hvornår han sidst så Miriam – på hospitalet, hvor hun slog op. Hovedpersonen forstår så nu helt hvorfor Miriam aldrig tog telefonen, og at hun slog op og derfor ikke gad at have noget med ham at gøre mere. Og han havde jo hele tiden været bange for at miste, igen. Han prøver under hans gå/løbe tur at få tankerne på plads, (Side 234 og frem af) og han prøver at fortælle sig selv at han hader hende (side 235) osv. Men lykkedes ikke rigtigt. Så side 235. Får vi afvide at han tager op et et høj hus lignende. ’’Etage for etage’’ På side 236 har den en meget åben slutning. Og derfor kan man selv vurdere/tænke sig til hvad der nu er sket med ham. Og jeg tror at han tager springet, derfor lige har begået selvmord.

12. Hvad er forfatterens budskab med romanen?:

Jeg tror at budskabet er at vise hvor galt det kan gå for unge mennesker i det moderne samfund. Hvis de begynder på stoffer fx. (stofpsykosen) Og at det kan gå rigtig galt hvis man kombinere privat livet - (Familie, forelskelse) med sit misbrug.   For den er skevet udfra forfatterens egne erfaringer.

13. Lav en grundig anmeldelse af romanen – Kan du perspektivere romanen til noget af det andet, vi har læst?:

Anmeldelse: Jeg er generelt glad for at læse realistiske bøger, og det er den her. Den er en god bog, der viser hvor galt kombination af stoffer og privatlivet (familie, forelskelse osv) kan gå i det moderne samfund. Men alligevel synes jeg kun at der virkelig sker noget, i slutningen, hvor jeg var sådan helt - ''Waaaaow må læse videre'' Sådan havde jeg desværre ikke fra starten og i ''midten'' af bogen. - Der synes jeg den var lidt ''slowly'' kedelig agtig. Så generelt en O.K. bog. Og som jeg vil give 6 ud af 10. Jeg kan ikke perspektivere romanen til noget andet vi har læse.