Jægerstenalderen

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Jægerstenalderen by Mind Map: Jægerstenalderen

1. at bruge flint til Redskaber er en Opfindelse i sig selv en af de mange Redskaber

2. I stamme-samfundet har begravelser været en meget vigtig cermoni. Ertebølletiden var der ikke gravpladser? De døde blev begravet på bopladsen. Måske betyder det, at man troede, at de døde også skulle være en del af bopladsens liv. I religionen har der helt sikkert været et dødsrige. Livet efter døden har været en meget vigtig kilde blandt mange religioner, som fx i den oldnordiske mytologi når jomsvikingerne drog i krig mod England varde ikke bange for døden men tværtimod. Glædede de sig til livet efter døden hvor man kom til valhalla og drikke så meget mjød og flæsk som mugligt.

3. Gåder og Begravelser

3.1. meget vigtig cermoni.

4. barndom

4.1. børnenes liv

4.1.1. fra de var små hjalp børnene til hverdagens opgaver ved at se hvad de voksne lavede fx lærte de hvor dyrene holdt til og hvilke planter der var giftige og hvordan man reparerede redskaber.

4.1.2. en anden måde de lærte tingene var gennem leg, arbejde og fortællinger

4.2. lærlinger

4.2.1. jægerstenalderens håndværk var vigtigt så børnene var de voksnes lærlinge. man har fundet affald fra børnenes flinthugning og ikke kun de voksnes ting.

4.3. tænder

4.3.1. man kan se på børnenes tænder at de brugte dem allerede som 5-6 årige som redskab til fx at bearbejde skind. man har fundet beg og harpiks med bide mærker i fra 7-9 årige børn, man ved ikke hvad de brugte det om det var en form for lim eller bare deres tyggegummi.

4.4. børns begravelse

4.4.1. ikke alle børn blev voksne mange døde tidligt. Man kan se at de blev begravet tæt ved bopladsen, men nogle blev også begravet tæt ved deres families hytte. de fik også gravgaver ligsom de voksne det kun fx være perler af form af dyretænder, men de kunne også få store knive og økser med.

5. hverdag og arbejde i jægerstenalderen

5.1. Stenalderjægernes hverdag afhang af naturen alle på bopladsen hjalp til

5.2. ¨Menneske og Nature Stenalderjægernes liv og hverdag var ordnet efter naturen og dyrenes livscyklus – de levede af og med naturen. De vidste præcist, hvilke dyr og materialer, der kunne bruges til hvilke formål, og hvornår på året, det var bedst at finde det.

6. Det er ikke til at vide hvad de troede på men vi ved med sikkerhed at de første danskere havde en religion, og at drejede sig med stor sandsynlighed om balancen mellem naturen og dyrene. Jægerstenalderen omdrejningspunkt har klart været naturen og jagten. Man har mange steder rundt omkring i Danmark fåndet mennesker fra jægerstenalderen, men også ting og materialer. Som fx ( rav, flint flint-økser keramik og elsdyrs gevir) har ting med billedgåder indhuggede dyr. Hvilket ihvertfald har betydet at deres religion har været præget af jagt.

7. Samfund

7.1. Hverdagens mange opgaver

7.1.1. Det er jo ikke til at hvordan stenalderjægerne fordelte hverdagens mange opgaver.

8. Tro og Religion

8.1. Hvad troede de på

9. opfindelser

9.1. i Ertebølletiden lærte man sig at lave keramik

9.2. lerkkekrukene kunne man bruges til at lave mad i.

9.3. man fremstillede også små Aflange Skåle i Forskellig størrelser.

10. bolig

10.1. bopladser

10.1.1. Der fandtes ingen landsbyer i jægerstenalderen. Menneskene flyttede fra sted til sted bestemt af årstidernes muligheder for jagt og fiskeri med andre ord det flyttede der hen hvor der var mad

10.1.2. forskellige former for bopladser