1. Context Històric
1.1. Orígens històrics i llegendaris de Roma: Fundació llegendària de Roma (753 aC) amb la història de Ròmul i Rem. Fundació a partir de les tribus llatines a la riba del riu Tíber, en una zona defensiva.
1.2. Etapes: Monarquia (753-509 aC): Governada per un rei amb poder absolut. República (509-27 aC): Govern del Senat i magistrats; època d’expansió territorial. Imperi (27 aC - 476 dC): Màxima expansió i prosperitat, però amb crisi a partir del segle III. Pax Romana (S. I-III): Gran esplendor cultural, estabilitat i desenvolupament econòmic. Crisi i invasions bàrbares (S. V): Caiguda de l'Imperi Romà d’Occident l'any 476 dC.
1.3. Aspectes culturals: Teatre: Comèdies inspirades en la tradició grega, destacant Plaute i Terenci. Poesia: Gran èxit de la lírica i l'èpica amb autors com Virgili i Ovidi.
2. Arquitectura
2.1. Característiques generals: Arquitectura funcional i monumental, adaptada a diferents usos (religiós, civil, commemoratiu). Materiales variats: pedra, formigó, marbre, i tècniques innovadores com l'arc i la volta. Importància de l’interior sobre l’exterior, a diferència dels grecs. Ordres arquitectònics: Els tres ordres grecs (dòric, jònic, corinti) i dos ordres romans (toscà i compost).
2.1.1. Tipologies
2.1.1.1. Religiosos: Temples dedicats als déus amb influència grega, com el Panteó.
2.1.1.1.1. Obra
2.1.1.2. Civils: Habitatges: Domus (cases privades), insulae (blocs d’apartaments) i villae (mansions rurals). Lúdics: Termes (banys públics), teatres, circs i amfiteatres per a l’entreteniment. Commemoratius: Arcs de triomf i columnes commemoratives. Administratius i públics: Basíliques (espais de transaccions) i obres públiques (calçades, aqüeductes).
2.1.1.2.1. Obra
3. Escultura
3.1. Característiques generals: Escultura amb gran presència pública i privada, realista i propagandística. Influència etrusca (realisme) i grega (idealització), amb funcions commemoratives i decoratives.
3.1.1. Retrats
3.1.1.1. Bust, dempeus, sedent i eqüestre, adaptats a diferents propòsits segons el status de la persona.
3.1.2. Relleu històric
3.1.2.1. Commemoració de gestes heroiques i esdeveniments històrics amb relleus detallats
3.1.2.1.1. Obra
4. Pintura
4.1. Característiques generals: Funció decorativa en parets i paviments; freqüent en frescos i mosaics. Alt grau de realisme, perspectiva i detallisme amb una àmplia varietat temàtica (paisatges, mites, escenes quotidianes).
4.1.1. Estils:
4.1.1.1. Primer estil: Decoració que imita materials com el marbre per donar una sensació de luxe
4.1.1.2. Estil arquitectònic: Crea profunditat amb il·lusions òptiques simulant estructures arquitectòniques.
4.1.1.3. Estil ornamental: Decoració sofisticada amb elements estilitzats.
4.1.1.4. Estil il·lusionista: Barreja d’elements reals i imaginats amb il·lusions òptiques.
4.1.2. Mosaic romà: Paviments decoratius formats per tessel·les que creen escenes sumptuoses
4.1.2.1. Opus sectile: Fragments irregulars i grossos de marbre o ceràmica→ Resultat més tosc, s’utilitza en paviments
4.1.2.2. Opus tessellatum: El més comú→ Petites peces de tessel·les cúbiques
4.1.2.3. Opus vermiculatum: Terme que s’aplica quan els fragments són petits i fets en taller→Delicadissim