Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Creative Commons i Undervisningen by Mind Map: Creative Commons i Undervisningen
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

Creative Commons i Undervisningen

Ressourcer til bogen Creative Commons i Undervisningen. Dette mind map supplerer bogen Creative Commons i undervisningen. Da det er besværligt at skulle afskirve lange hjemmesideadresser fra en bog, har vi tænkt at det på denne måde kunne være et nyttigt redskab sammen med læsningen. Derfor kan du her finde henvisninger til steder som vi referer til i bogen. I bogen henviser vi til punktets navn og eventuelle over-punkt. Du er velkommen til at kontakte os med informationer du savner i dette mind map, hvorved vi kan opdatere det til gavn for alle.   Med venlig hilsen Lær IT

Hvad er Creative Commons

Creative Commons.dk

Creative Commons Sverige

For dem der vil vide mere om Creative Commons er den svenske og den norske CC-side et beøsg værd. Der er desværre en smule mere liv i den svenske og norske side om Creative Commons. Derfor kan det være et godt sted at gå forbi for at få endnu mere at vide.  

Creative Commons Norge

Creative Commons.org

Materialer om Creative Commons

Kanal på Skoletube.dk om Creative Commons

I denne kanal finder du en række spændende film og interviews der fortæller om Creative Commons. Her finder du også et interview med advokat Hanne Bender, der fortæller om en række ophavsretslige forhold.

CC grafik ikoner mm.

Creative Commons som skrifttype

Installerer du CC-fonten på din computer kan du med et enkelt bogstav sætte en Creative Commons licens ind i din tekst. Det er utroligt nemt, og giver et forrygende værktøj til at sætte et tydeligt mærke på dine ting.

CC Film og tegneserier

Se, gense eller download

Find materialer til din undervisning

Dette ikon er fra commons.WikiMedia.org

Rapporter

Anarchonomy

Instituttet for Fremtidsforskning har udsendt en rapport om begrebet “Anarconomy” under CC:BY:NC:SA licensen  – god læsning til virksomheder og interesserede privatpersoner som bedre vil forstå den særlige økonomi omkring fri og/eller gratis software og kultur. Instituttet for Fremtidsforskning beskriver “anarconomy” således: “Vi er vidne til en voldsom opblomstring af gratis indhold og tjenester på internettet, skabt og distribueret af brugerne selv i frivillige netværk efter temmelig anarkistiske principper: Wikipedia, open source-software samt bøger, musik, film og design som skaberne stiller gratis til rådighed. Alt dette udfordrer og supplerer traditionelle kommercielle virksomheder ved at stille ikke-kommercielle alternativer til rådighed. Dette er anarconomy. I fremtiden vil anarconomy flytte ud fra internettet og også radikalt forandre økonomien i den fysiske verden, når vi kan lave vores forbrugsgoder selv med 3D-printere med basis i open source-blueprints” Kilde: Creative Commons.dk CC-licens: BY

Den svenske Copyright Copyleft

Copyright – Copyleft En guide om upphovsrätt och licenser på nätet Skrevet af: Mathias Klang CC-licens: BY Illustrationerne i rapporten er dog beskyttet af ophavsretten.   Anbefales!!! Forrygende rapport omkring historien om ophavsret og de strømninger der er kommet efterfølgende. Herunder blandt andet Copyleft der svarer til Share Alike i "Creative Commons-sprog" Den er på svensk men så spændende at det ikke har nogen praktisk betydning.

Ophavsret. Det digitale dilemma - alt eller intet

Forrygende rapport. Kapitel 5 er skræmmende læsning.

Kopikampen

"Fra ophavsretskrise til ophavsretskritik Ophavsretten er i krise. Denne krise er opstået på baggrund af udviklingen af kommunikationsteknologier ved hjælp af hvilke digitale filer kan kopieres og overføres mellem brugere i en historisk uset skala. Den personlige computer har kombineret med internettet, medført en kæmpe reduktion i omkostningerne ved at skabe og distribuere kulturprodukter som tekst, billeder, musik og film, hvilket nominelt reguleres af ophavsretten. Reduktionen har gjort det lettere at skabe og distribuere nye værker, men også at krænke ophavsretten, ved uautoriseret at distribuere værker eller dele heraf...." indledning fra Kopikampen af Henrik Chulu. Rapporten er massiv læsning, men start evt. med konklusionen, så får du sikkert lyst til at læse mere.

IT, faglig læring og pædagogisk videndeling

It, faglig læring og pædagogisk videnledelse Authors Karin Levinsen Birgitte Holm Sørensen Reference Levinsen, K. & Sørensen, B. H. (2008). It, faglig læring og pædagogisk videnledelse . København: Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag.

5 år med Skoleintra

Publikation fra Uni-C på Skoleintra.dk Læs fx Hanne Benders artikel fra side 78 omkring ophavsretslige forhold.

Creative Commons - en guide för lärere (svensk)

Denne super fine guide er lige til at gå til. Den er enkel og nem at forstå - også selv om du måtte have lidt svært ved svensk. Alternativt kan du bare markere teksten og sætte den ind i Google Translate, så får du to versioner som kan støtte din læsning.

Hjælp til lærere og elever

For lærere

For elever

For bibliotekarer

JURA

JURA og E-læring

På Forskningsnettet.dk er der udarbejdet en række små film om ophavsretslige problemstillinger i forbindelse  med e-læring og digitale undervisningsmaterialer. Se fx den spændende film om e-læring og link. Det er nemlig godt at vide at der er forskel på hvad man linker til og hvor man linker til.  

Retsinformation - Loven om Ophavsret

Hvad må du med en Copydan Billedkunst aftale?

Priser 2010 For 14,51 kr. får en elev adgang til at bruge digitale billeder i et helt år. Den lave pris gælder for kommuner, der tilslutter sig aftalen på vegne af kommunens skoler.  Hvis skolerne derimod indgår aftale med BilledKunst enkeltvis, koster det 19,34 kr. pr. elev pr. år. Billedkunst fordeler pengene direkte til fotografer, tegnere, billedkunstnere og andre billedskabere.

Hvad må man med en KODA aftale?

Wikipedia

Links

Artikler

Filmklip

Videovejledninger

Lovlige materialer i undervisningen

Lovlige materialer i undervisningen er oplagt at begynde med, for lærere og elever der skal arbejde med medier i undervisningen. Se fx de fire eksempler på hvordan du kan kildeangive i både tekstbehandling, præsentationer, film og billedfortællinger.  

Embed i Skoleintra

Med SkoleIntras nye Embedfunktionalitet kan du tage alt det bedste fra Internettet og sætte ind lige præcis i SkoleIntra. Det åbner op for en hel ny verden af muligheder og pludselig er SkoleIntra forvandlet til en helt “ny” fleksibel og mediekompatibel platform. I denne videotitel får du et indblik i de mange spændende muligheder.

Tubestory for elever

Tubestory Creator er et værktøj til at lave billedfortællinger med. I disse film gennemgår vi trin for trin, hvordan du kan bruge programmet til at opbygge dine egne historier. Vi ser også på, hvordan du nemt kan udgive dem på Skoletube, hvordan du kan rette i dine færdige historier, og sidst ser vi også på, hvordan man kan arbejde i en skabelon som fx ens lærer har lavet.

Tubestory for lærere

Denne række af videovejledninger fokuserer vi på skabeloner i Tubestory. Skabeloner er et unikt redskab til at sikre, at eleverne har en forberedt ramme at færdes i, når de skal lave billedfortællinger. Filmene henvender sig til læreren, og fokuserer på de praktiske og didaktiske overvejelser forud for at eleverne skal arbejde i en skabelon. Vi gennemgår trin for trin hvordan man opbygger en skabelon, og kommer desuden omkring en række praktiske forhold som du kan møde i undervisningen med Tubestory.

Musik uden Copyright-bøvl

Lydsporets rolle som stemningsskaber i medieproduktioner er stor, og dette auditive virkemiddel skal elever selvfølgelig have en forståelse af – for på den måde bliver de medieproduktioner, de selv arbejder med, så meget bedre. Målet med denne workshop er at vise, hvor elever og lærere kan finde digital musik til deres egne medieproduktioner, og hvordan de downloader og importerer det i deres produktioner.