Liikuntakäyttäytyminen

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Liikuntakäyttäytyminen by Mind Map: Liikuntakäyttäytyminen

1. LIIKUNNAN SEURAUKSET

1.1. Yhteiskunta

1.1.1. Fyysisiä seurauksia yhteiskunnalle on se, että kansan ei tarvitse maksaa yhtä paljon veroja, sillä ihmiset pysyvät terveempinä ja liikunta ehkäisee esim. tukiliikuntaelinsairauksia. Isoilla paljon ihmisiä vetävillä liikuntatapahtumilla esim. Naisten Kymppi tai marathonit, voidaan kerätä rahaa. Enemmän työkykyisiä ihmisiä ja valtiolle tulee rahaa.

1.1.2. Sosiaalisia seurauksia : On todettu, että liikunta vähentää stressiä ja tällöin, kun ihminen liikkuu, hän on iloisempi ja sosiaalisissa tilanteissa lähestyttävämpi.

1.1.3. Psyykkisiä : Ulkoilu ja liikunta virkistää sekä rutiinit pitävät ihmisen kiireisenä, jolloin mielenterveysongelmia kuten masennusta ei muodostu yhtä helposti.

1.2. Yksilö

1.2.1. Fyysisiä seurauksia yksilölle on kunnon kehitys, virkistää, ehkäisee sairauksia, erittyy endorfiinia ja ihminen saattaa olla onnellisempi, fyysinen olemus on paremman näköinen ja ihminen pysyy helpommin normaalipainoisena, joka ehkäisee jälleen sairauksia.

1.2.2. Sosiaalisia : Liikuntaharrastuksen kautta voi saada ystäviä ja tapaa uusia ihmisiä, sekä saa uusia kokemuksia. Liikuntaharrastuksen kautta joskus omat sosiaaliset taidot kehittyvät, ihmiset erilaisista ympäristöistä ja taustoista yhdistyvät.

1.2.3. Psyykkiset : Mielenterveys säilyy paremmin ehjänä rutiinien ja liikunnan tuottaman mielihyvähormoonin takia, jos olet masentunut ja tutustut liikunnan myötä uusiin ihmisiin, he voivat auttaa sinua mahdollisesti.

1.3. Globaali

1.3.1. Fyysisiä seurauksia : Uudet urheilulajit voivat levitä maista maihin ja kehittyä ja kannustaa lisää ihmisiä liikkumaan. Mitä enemmän ihmiset ovat liikunnallisia ja esim. pyöräilevät paikasta A paikkaan B, sitä vähemmän maapallomme kuormittuu.

1.3.2. Sosiaalisia seurauksia : Ihmiset tutustuvat kilpailujen ja tapahtumien kautta toisiin ihmisiin ympäri maailmaa ja saattavat täten luoda uusia yhteisöjä ja vaikkapa elinikäisiä ihmissuhteita. Isot tapahtumat, kuten olympialaiset tai MM-kilpailut keräävät ihmiset TV:n ääreen sekä paikan päälle katsomaan urheilua ja hetken ajan koko maailma on yhtä.

1.3.3. Psyykkisiä seurauksia : Samaa mitä edellä mainituissa seurauksissa, pähkinänkuoressa maailman ihmiset pysyvät terveinä henkisesti.

1.4. Yhteisö

1.4.1. Sosiaaliset seuraukset : Yhteisön, esim. jääkiekkojoukkueiden välillä on turnauksia ja leirejä, jolloin ympäri maata ihmisiä kokoontuu samaan paikkaan ja he tutustuvat toisiinsa, ehkä jopa oppivatkin jotain toisiltaan.

1.4.2. Fyysiset seuraukset : Ryhmässä on kivempaa liikkua, jolloin kaikki tukevat toisiaan, jolloin suoritustaso paranee.

1.4.3. Psyykkiset : Jos sinulle on muodostunut huono skeema esimerkiksi huonon joukkuehengen takia, vaihtaessasi toiseen joukkueeseen sinun skeemasi voi muuttua.

2. LÄHI - JA ETÄYMPÄRISTÖN VAIKUTUKSET

2.1. moi

2.1.1. Altistavat tekijät (Green ja Kreuter)

2.1.1.1. Onko sinulla tietoa lähiympäristösi liikuntamahdollisuuksista, liikuntapaikoista tai liikuntaseuroista?

2.1.1.2. Onko sinulla asenne kohdillaan?

2.1.2. Mahdollistavat tekijät (Green ja Kreuter)

2.1.3. Vahvistavat tekijät Green ja Kreuter

2.1.3.1. Löytyykö sinulta aikaa, resursseja, paikkaa ja välineitä urheilun mahdollistaaksesi?

2.1.3.2. Onko sinulla kavereita harrastuksessasi? Oletko kokenut positiivisia kokemuksia lajisi parissa?

3. MIKÄ ON LIIKUNTAA?

3.1. Liikunta on tarkoituksellista fyysistä aktiivisuutta, joka rasittaa kehoa , antaa nautintoa tai parantaa terveyttä / kuntoa.

3.2. MIKSI JOKU LIIKKUU / MIKSI JOKU EI LIIKU?

3.2.1. Liikkuminen

3.2.1.1. Hänellä ehkä on perheessä liikkuvat vanhemmat, jotka ovat näin tuoneet perheeseen liikkuvan elämäntavan, kaveri on saattanut pyytää kokeilemaan lajia, on voinut innostua koululiikunnasta. Liikunnan jatkumiseen edellytetään rahaa, välineitä, perheen tukea, aikaa ja motivaatiota. Viimeisenä tarvitaan positiivisia kokemuksia / harrastuskaveri.

3.2.2. Liikkumattomuus

3.2.2.1. Vanhemmat eivät näytä esimerkkiä / ei ole kokeillut tarpeeksi monia lajeja, vanhempien huono rahatilanne / geeneissä oleva liikkunasta saadun endorfiinin puute / ei kiinnostusta / ei lähellä paikkoja liikkua

3.3. Sykkeen nostavaa liikuntaa ; jossa tulisi mieluusti hiki pintaan ; tulisi viikossa harjoittaa väh. 3 kertaa.