RAAKA-AINEET

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Rocket clouds
RAAKA-AINEET by Mind Map: RAAKA-AINEET

1. Formaldehydin vapauttajat

1.1. Haihtuvia, orgaanisia yhdisteitä.

1.2. Käytetään säilöntäaineena.

1.2.1. Kynsilakoissa, shampoissa ja saippuoissa.

1.3. Yleisimpiä säilöntäaineallergioita

1.4. Lainsäädännössä määrätty ylin pitoisuus 0,1% suuhygienia valmisteissa ja muissa valmisteissa 0,2%.

1.4.1. Jos tuote sisältää yli 0,05% formaldehydia, on tästä ilmoitettava tuotepakkauksessa.

2. Metyyli-isotiatsolinomi (M, CMI/MI)

2.1. Halogenoituihin yhdisteisiin kuuluvia kosmetiikan säilöntäaineita.

2.2. Hiustuotteissa, deodoranteissa ja voiteissa. Myös puhdistusaineissa, shampoissa ja saippuoissa.

2.3. MI:n ja CMI/MI:n käyttö iholle jätettävässä kosmetiikassa on kokonaan kielletty.

2.4. Huhtikuusta 2016 lähtien myynnissä on saanut olla ainoastaan CMI/MI-seosta 0,0015% enimmäispitoisuudella (poishuuhdeltavia valmisteita).

2.4.1. Helmikuun 2017 jälkeen MI:tä on saanut käyttää ainoastaan poishuuhdeltavassa kosmetiikassa enintään 0,01%. Uusi sallittu enimmäispitoisuus poishuuhdeltavassa kosmetiikassa tulee olemaan 0,0015%.

3. Polyheksametyleenibiguanidi

3.1. Lyhennettynä PHMB

3.2. Vaikeisiin mikrobeihin tehoava säilöntäaine.

3.3. Käytetään hiuslakoissa, kasvopyyhkeissä, meikinpoisto- ja käsienpesuaineissa.

3.4. On ollut 0,3% enimmäispitoisuudella sallittu.

3.5. Vuonna 2017 SCCS antoi lausunnon, jonka mukaan PHMB on turvallinen kaikissa kosmeettisissa valmisteissa 0,1% enimmäispitoisuudella.

3.6. PHMB:n käyttö spray-tuotteissa ei ole suositeltavaa.

4. Parabeenit

4.1. Fenolijohdannaisiin kuuluvia kosmetiikan säilöntäaineita, jotka estävät bakteerien ja sienten kasvun.

4.2. Käytetään lähinnä metyyli-, etyyli-, butyyli- ja propyyliparabeeneja.

4.3. Yleisiä lähes kaikessa kosmetiikassa. Käytetään myös lääkkeissä. Osa sallittu ruoan lisäaineena.

4.4. Parabeenit hajoavat ympäristössä suhteellisen nopeasti.

4.5. Kuluttajat epäilevät parabeenien vaikuttavan hormoneihin ja jopa sairastumista syöpään, joka on saanut valmistajat vähentämään parabeenien käyttöä kosmetiikassa.

4.6. EU:ssa metyyli- ja etyyliparabeenien ja niiden suolojen suurin sallittu pitoisuus yksittäisen parabeenin osalta on 0,4%. Useiden parabeenien yhteispitoisuus saa olla enintään 0,8%.

4.7. Propyyli- ja butyyliparabeeneilla ja niiden suoloilla pitoisuuksien yhteismäärä saa olla enintään 0,14%.

5. Kovettumattomat akrylaattiyhdisteet

5.1. Esim. metakrylaatit ja syanoakrylaatit.

5.2. Kynsi- ja ripsiliimoissa, rakennekynsimateriaaleissa ja geelikynsilakoissa.

5.3. Akryylaattiyhdisteet ovat aluksi monomeereina, eli kovettumattomina. Nämä monomeerit ovat reaktiivisia aineita, jotka voivat iholle joutuessa aiheuttaa ihon ärsytyksen tai herkistymisen.

5.4. Akrylaateista haihtuvat höyryt voivat ärsyttää myös silmiä.

5.5. Kovettuessaan akrylaattiyhdisteet polymerisoituvat eli ne eivät ole enää silloin reaktiivisia.

6. Kestopigmentointivärit

6.1. Tatuointi- ja kestopigmentointivärit koostuvat pitkälti samoista aineista.

6.2. Ne eivät kuulu kosmetiikkalainsäädännön piiriin.

6.3. Niitä koskevat kemikaalilainsäädäntö ja sen REACH- ja CLP-asetukset.

6.4. Kansainväliset selvitykset ovat osoittaneet, että tatuointivärien koostumus saattaa sisältää terveydelle vaarallisia aineita.

6.5. Osa väriaineista voi olla ihoa herkistäviä tai syöpää aiheuttavia.