ELEKTRONIČKO NASILJE I GOVOR MRŽNJE

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
ELEKTRONIČKO NASILJE I GOVOR MRŽNJE by Mind Map: ELEKTRONIČKO NASILJE I GOVOR MRŽNJE

1. Elektroničko je nasilje ponavljano i namjerno neprijateljsko i nasilno ponašanje koje provode pojedinci ili skupine pokazivajući svoju moć korištenjem različitih elektroničkih uređaja.

2. Pojedinci ili skupine imaju cilj da plahim i povučenim osobama, koje se ne mogu same obraniti, preko društvenih mreža nanose bol, povrede ili štetu.

3. Zlostavljanje putem društvenih mreža može biti IZRAVNO (ako se prijeteće poruke šalju izravno žrtvi) ili NEIZRAVNO (laži o žrtvi plasiraju se na društvenu mrežu ili mrežnu stranicu).

4. Svaki put kada žrtva otvori društvenu mrežu na kojoj se o njoj pišu laži, osjeća se potpuno nezaštićeno. Primjer takvom nasilja, odnosno zlostavljanja, ponekad može biti teže i od fizičkog zlostavljanja jer traje stalno.

5. Pod elektrničko nasilje spada: vrijeđanje porukama, stalno slanje poruka koje obično prerasta u on-line uznemiravanje, elektroničko klevetanje, širenje neistinitih informacija, on-line isključivanje prijatelja, videosnimanje napada i objavljivanje na društvenim mrežama.

6. Žrtve najčešće ne znaju tko je zlostavljač i kompromitirajuće zlonamjerne sadržaje teško mogu samostalno ukloniti, stoga se trebaju savjetovati prvenstveno s roditeljima, a onda i sa stručnim osobama.

7. ZAKLJUČAK: Ako znamo da je neka osoba zlostavljana putem društvenih mreža, moramo joj pokušati pomoći. Ako nismo sigurno kako i na koji način joj pristupiti, najbolje je da obavijestimo roditelja, učitelja, školskog psihologa ili odraslu osobu kojoj vjerujemo. U tome svemu važno je to ne shvatiti kao izdaju prijatelja, nego kao način kako mu pomoći.